Van'da, gündüz sıcağından bunalan ve araçlarının hararet yapmasını engellemek isteyen çiftçiler, hasadı geceye bırakıyor. 

Hasat mevsimiyle Diyarbakır'dan başlayıp il il dolaşarak Van'a kadar gelen tarım işçileri, gündüz traktör ve biçerdöverlerinin hararet yapmaması için gece çalışıyor. Günün serin saatlerinde işin bir kısmını bitirebilen tarım işçileri, gece ise nöbetleşe çalışarak yarım kalan işlerini tamamlıyor. Hasat yapmak için havanın kararmasını bekleyen vatandaşlar, son günlerde yaşanan terör olaylarından da olumsuz etkileniyor.  

Herkesin barış içerisinde haline şükrederek yaşaması gerektiğini vurgulayan çiftçilerden Talip Alay, 3-5 kuruş kazanmak için Diyarbakır'dan ekinleri biçe biçe Van'a geldiklerini dile getirdi.

Alay, 10 kişilik 2 ekip olarak yaklaşık bir aydır arazide olduklarını ifade ederek, "Havanın kararmasıyla herkes işten eve gidip ailesiyle güzel güzel vakit geçirdikten sonra rahat yataklarında uyurken bizim mesaimiz başlıyor. Dağ, taş, dere, tepe birçok yere gittik. Halimizden şikayetçi değiliz. Keşke yaşadığımız bu huzur ortamı bozulmasaydı da herkes ekmeğinin peşinden koşsaydı" diye konuştu. 

Geçimini çiftçilikle sağlayan ve aşırı sıcak nedeniyle ekinini gece biçmek zorunda kalan Metin Gültepe de Çözüm Süreci boyunca çok huzurlu olduklarını ve herhangi bir çatışmanın yaşanmadığı, tatsız ve üzücü haberlerin olmadığı günler geçirdiklerini dile getirdi.

Gültepe, son günlerde yaşanan olaylardan üzüntü duyduğunu bildirerek, sürecin tamamıyla bozulmasından endişe duyduğunu kaydetti.

Sıcaklar nedeniyle öğle saatlerinde çalışma tempolarının düştüğünü bu nedenle gece çalıştıklarını vurgulayan Gültepe, "Hasadın biran önce tamamlanması gerekiyor. O nedenle geceleri çalışıyoruz. Son birkaç yıl güzel ve huzurlu geçti. Ama son günler için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Artık gece çalıştığımız için gerçekten korkuyoruz. Uzun zamandır duymadığımız uçak ve helikopter seslerini yeniden duymak bizleri rahatsız ediyor. Bazen yakınlardan çatışma ve bomba sesleri duyuyoruz. Karanlık çökmeye başladığında büyük bir tedirginlikle çalışıyoruz" dedi.

- İşçi bulmakta sıkıntı çekiyorlar

Kahramanmaraş'ta, üreticiler aşırı sıcaklar nedeniyle tarlada çalışacak işçi bulmakta sıkıntı çekiyor.

Yılın en yüksek sıcaklık değerlerinin ölçüldüğü illerden Kahramanmaraş'ta sıcaklık kentteki tarım sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Ekmeklerini tarladan çıkartan işçiler, aşırı sıcaklar nedeniyle işe gitmeyince çiftçiler de zor durumda kaldı.

Mahsullerin toplanmasının sıcaklar nedeniyle geciktiği kentte üreticiler buldukları az sayıdaki işçiyle işlerini yürütmeye çalışıyor.

Türkoğlu ilçesine bağlı Çakallı Mahallesi'nde acur üreticiliği yapan İdris Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcaklığın geçen yıllara oranla daha yüksek olduğunu, bu nedenle de ürünlerini toplayacak tarım işçisi bulmakta güçlük çektiğini söyledi.

Her sabah gün doğmadan tarlaya geldiğini ancak sıcaklar nedeniyle öğlen olmadan geri dönmek zorunda kaldığını belirten Taş, şöyle devam etti:

"Sabah namazı geliyorum hava ısınınca geri gidiyorum. İkindi serinliğine kadar evde bekliyorum. Tarım işçileri mecburen çalışıyorlar ancak sıcaktan dolayı işçi bulmakta zorlanıyoruz. Hali vakti biraz yerinde olanlar sıcaklarda çalışmak istemiyorlar. 25 işçiyle yapmamız gereken işi sıcak nedeniyle 15 işçiyle yapmaya çalışıyoruz."

- "İşçiler ovaya inmek istemiyor"

Tarım işçisi Ayşe Karakız da havaların sıcak olmasından dolayı işçi sayısının az olduğunu, bu nedenle de zorlandıklarını ifade etti.

Yaz tatilini çalışarak değerlendirdiğini belirten lise öğrencisi Fidan Kaypak ise sıcaklarda iş yapmanın zor olduğunu ancak okul harçlığını çıkarabilmek için tarlaya geldiğini kaydetti.

Türkoğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karaca ise hava sıcaklığının çiftçileri ve ürünleri olumsuz etkilediğini belirtti.

Sıcaktan dolayı özellikle günlük sebze üreten çiftçilerin tarım işçisi bulamakta zorlandığını anlatan Karaca, "Bu sene Çukurova'daki sıcakları aştığımız zamanlar oldu. Dolayısıyla tarım işçileri de haklı olarak ovaya inmek istemiyor. Bu nedenle de üreticilerimiz çok sıkıntı yaşıyor" şeklinde konuştu.