Kahramanmaraş’ta kavurucu sıcaklardan etkilenerek strese giren büyükbaş besi hayvanları, köpük banyosuyla serinletiliyor. Et veriminin düşmemesi için günde 2 kez kuyu suyla yıkanarak vücut ısıları dengelenen hayvanların bu sayede kilo kaybı önleniyor.

Kahramanmaraş’ta, 45 dereceyi bulan aşırı sıcaklar insanları olduğu kadar hayvanları da etkiliyor. Sıcaktan bunalan ve strese giren büyükbaş kurbanlıkların yem tüketimi azalıyor, vücut ısısı 39 derecenin üzerine çıktığı için süt verimi ve kilo kaybı görülüyor. Besiciler, bu duruma köpük ve su banyosu yaptırarak çare buluyor. Hayvanları sabah akşam suyla serinleten besiciler, büyükbaş kurbanlıkları besili bir şekilde bayrama hazırlıyor.

Merkez Dulkadiroğlu ilçesi Elmalar Mahallesi'nde besicilik yapan Erdoğan Poyraz, mevsim normallerinin üzerinde seyreden havanın dana ve damızlık ineklerini etkilediğini söyledi. Sıcak hava nedeniyle hayvanların stere girdiğini anlatan Poyraz, "Kahramanmaraş’ta hava sıcaklıkları 40-45 derece. Burası kapalı olduğu için daha sıcak oluyor. Hayvanlar strese giriyor, ben de sabah akşam bir buçuk saat yıkıyorum. Hayvanlar daha rahat ediyor, et verimine fayda sağlıyor." diye konuştu.

SICAK HAVADA FIRINCILARIN SIVI TÜKETİMİ ARTTI

Kahramanmaraş’ta ağustos ayına girilmesiyle termometrelerin 40 dereceyi gösterdiği sıcaklarda özellikle fırıncı esnafı zor anlar yaşıyor. Gün boyu ocak başında sıcaklığı daha yoğun hisseden esnaf, aşırı sıvı kaybı nedeniyle bol bol su tüketiyor.

Yaklaşık 10 yıldır fırın işleten Salih Solak, "Dışarıda 45 derece sıcaklık varken, biz fırın karşısında 60-70 derece hissediyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Fırının içi yaklaşık 300 derece, akşama kadar terliyoruz. Günde ortalama 5 litre su içiyoruz." şeklinde konuştu.