Berlin’de şiddete maruz kalan kadın ve kızlara yardımcı olan Kadınlar için Gece Kahvesi Neukölln’deki yeni yerine taşındı. Açılış törenine katılan Berlin Sağlık Senatörlüğü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner, “Şiddet mağduru kadınların sessiz çığlıklarını sesli hale getirmeleri gerekiyor. Bu gücü kazanabilmek için de uzmanların desteğine ihtiyaçları var.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bir araştırmasına göre dünya genelinde her üç kadından biri fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Bu Avrupa Birliği (AB) ülkeleri için de geçerli. AB ülkelerinde şiddet gören kadın sayısı 62 milyon olarak belirlendi. DSÖ, çok sayıda kadının fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalmasına rağmen bunu çevresinden sakladığına da dikkat çekiyor. Bu bakımdan şiddet olaylarının araştırma kapsamında saptanan sayıdan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

10 yıl önce Kreuzberg’te açılan ve şiddet gören kadınların gece vakti şiddete maruz kaldıklarında sığındıkları, ilk yardım aldıkları bir mekan olan Kadınlar için Gece Kahvesi’nin yeni yerindeki açılışını Berlin Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner ile Berlin Kadın Bakanlığı Müsteşarı Barbara Loth ile Berlin Eyaleti eski Göç ve Uyum Sorumlusu Barbara John onurlandırdı. Törende yapılan konuşmalarda müsteşarlar ile Caritas Yardım Örgütü’nde görev yapan John Kadınlar için Gece Kahvesi’nde yapılan çalışmaların önemini vurguladılar ve mekanı maddi olarak desteklemeye devam edeceklerine dair söz verdiler.

Berlin Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Demirbüken-Wegner “Mekan, 'kahve' adını taşıyor ama kadınlar buraya keyiften gelmiyorlar, sorunlarına çare aramak için geliyorlar. Burada sosyal danışmanlar, psikologlar, sosyologlar görev yapıyor. Kadınlar çeşitli nedenlerle kriz yaşadıklarında bazen sorunların altından tek başına kalkamıyorlar. İşte, burada yardım kurumları devreye giriyor. Merkeze yapılan başvurular sunulan hizmetin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor." dedi.

Demirbüken-Wegner şiddete maruz kalan kadınların Berlin’de destek ve yardım isteyebilecekleri bir dizi imkan bulunduğuna işaret etti ve “Şiddet mağduru kadınların sessiz çığlıklarını sesli hale getirmeleri gerekiyor. Bu gücü kazanabilmek için de uzmanların yardımına ihtiyaçları var." şeklinde konuştu.

Neukölln’de bulunan 'Kadınlar için Gece Kahvesi' kadınlara kendileriyle aynı kaderi paylaşan kadınlarla tanışıp yalnızlık duygusundan kurtulma, acıyı paylaşma, uzmanlarla konuşma, seminer ve toplantılara katılma imkanını sağlıyor.

Dayak yiyen, cinsel istismara maruz kalan kadınlar için kendilerini dinleme ve dinlenme imkanı buldukları bir yer niteliğini de taşıyan Kadınlar için Gece Kahvesi, aralarında Türkçe konuşan uzmanların da bulunduğu kadrosuyla Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri saat 20.00 ile 02.00 arasında hizmet veriyor. Çarşamba günleri, saat 20.30’da, krizdeki kadınları manen güçlendirecek eğitim programları uygulanıyor. Cuma günleri ise yine aynı saatte uzman bir moderatör eşliğinde kadınlar önceden kayıt yaptırma mecburiyeti olmadan sohbet toplantılarına katılıp dertlerini, sıkıntılarını, acılarını paylaşıyorlar.