Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü, şiddete maruz kalan bir kişinin ilk tepkisinin donup kalmak (şok) şeklinde gerçekleştiğini açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan bilgilendirme kitapçığı, aile içi şiddet gören kadınlara bir dizi tavsiyelerde bulunuluyor. Kitapçıkta, şiddete maruz kalan birinin gösterdiği tepkiler şöyle sıralandı; "İlk dönemde donup kalma 'şok' hali. Çevreye şiddet tepkileri verme (çocuklar). Sosyal yaşamdan uzaklaşma, içe kapanma, derin depresyon, özgüven yitimi. Kendisini suçlama eğilimi artmış endişe ve korku hali madde kullanımı intihar düşünceleri öğrenilmiş çaresizlik."

ŞİDDETE MARUZ KALAN BİRİ İLK OLARAK NE YAPMALI?

Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü, şiddete maruz kalan bir kişinin yapması gerekenleri de açıkladı. İşte; şiddete maruz kalan bir kişinin yapması gerekenler: "Şiddet anında dış kapıya doğru kaçmak. Banyo ve mutfak gibi yerlerden uzak durmak. Komşularla önceden anlaşıp şiddet meydana geldiğinde polisi aramalarını sağlamak çocuklara kaçmayı öğretmek. Acil durumlarda gidilebilecek biri ile önceden görüşmek ev dışında bir yerde ya da bir kişide bir miktar para, yedek anahtar ve önemli belgelerin kopyalarını saklamak."

Şiddete maruz kalanların valilik, kaymakamlık, Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü, polis merkezleri, cumhuriyet savcılığı ve kadın sivil toplum kuruluşlarına müracaat edebilecekleri belirtildi.