Afyonkarahisar Madde Bağımlılığıyla Mücadele Derneği İl Temsilcisi Kemal Baykara, gençlerin madde bağımlılığından kurtarması gerektiğini söyledi.

Baykara şiddetin engellenmesi için madde bağımlılığının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Baykara, çeşitli kesimlerden birçok öneri gelmesine rağmen, dile getirmeyen en önemli konunun şiddet eğilimlerindeki madde bağımlılığının etkisi olduğun kaydetti. Bayrakara, “Tüm vahşice işlenmiş cinayet haberleri dikkatlice izlendiğinde mutlaka alkol ve uyuşturucu maddelerden söz edilir. Madde kullanımı ailede huzursuzluk, ailedeki huzursuzluk madde kullanımına tetiklemektedir. Bu kısır döngülerden de kanınızı donduran olaylar meydana gelmektedir. Sivil toplumun önerileri dikkate alınmalıdır.” dedi.
Baykara Özgecan Aslan’ın öldürülmesiyle ilgili de açıklama yaparak olayı protesto etmenin mağdurun ismini yaşatmanın toplum bilinci açısından olumlu gelişmeler olduğunu dile getirdi. Baykara, “Ancak, alınacak en önemli tedbir; Bu konuda yasal önlemlerin tekrar gözden geçirerek yeniden ele alınmasıdır. Çalışmalarda konunun muhatabı sivil toplum kuruluşlarının önerileri dikkate alınmalıdır.” diye konuştu.

Baykara, 2009 yılından itibaren her platformda seslendirdikleri temini yasal ve kolay olan uçucu(uyuşturucu) maddelere mutlaka hoş olmayan (tiksindirici) koku katılması olduğunu anlattı. Baykara, şunları söyledi: “Bunları kullananlar mutlaka tedaviye ikna edilmelidir aksi taktirde yaptırımlar uygulanmalıdır. Tekrar madde satan işyerleri saat 10 dan sonra mutlaka kapatılmalıdır. Yaşanan asayiş olayları nedeniyle belirli saatten sonra alınan maddelerin etkisi büyüktür. Tütün satan işyerleri hızla artmakta kontrolsüz işler yapılmaktadır. Ülkemizde 600 yataklı tedavi merkezlerimize rağmen 6 bin kişilik tedavi sırası bekleyen vatandaşımız vardır. Ayrıca tedavi sonrası bu kardeşlerimizi topluma kazandıracak merkezlerimizde yoktur.”