Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Evren Toprak, sigaranın bağımlılık ortaya çıkarma özelliği açısından eroin, kokain ve alkolden hiç farkı bulunmadığını vurgulayarak, "Sigarayı ilk kez deneyen her 3 kişiden 1’i, tek bir sigarayla bağımlı hale geliyor.” dedi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Evren Toprak, sigaranın astım, KOAH gibi pek çok hastalığı tetiklediğini söyledi. Sigara tiryakiliğinin, en öldürücü toplumsal zehirlenme olduğunu vurgulayan Toprak, “Ölüm, sigara yüzünden oluşan hastalıklar sonucu meydana gelir. Her sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlardan en az 81’inin doğrudan kansere neden olduğu ispatlanmıştır. İnsanları sigaraya bağımlı hale getiren madde, nikotindir. Nikotin, kalp atışlarını hızlandırır, tansiyonu yükseltir, kanın pıhtılaşma riskini arttırır.” şeklinde konuştu.

“EROİN, KOKAİN VE ALKOLDEN FARKI YOK”

Nikotinin çok güçlü bir psikolojik uyarıcı ajan olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Toprak, “Bağımlılık ortaya çıkarma özelliği açısından eroin, kokain ve alkolden hiç farkı yoktur. Sigarayı ilk kez deneyen her 3 kişiden 1’i, tek bir sigarayla bağımlı hale gelmektedir. Bir sigara içildiğinde, ortalama 10 saniye gibi kısa bir sürede yanaktan emilen nikotin, beyne ulaşır ve eroin, kokain gibi maddelerin etkilediği merkezi uyararak bazı hormonların salınmasına neden olur. Bu da zevk alma, gevşeme, sakinleşme, konsantrasyon artışı gibi değişikliklerin ortaya çıkmasını sağlar.” şeklinde konuştu.

“DUMANA MARUZ KALANLAR DA RİSK ALTINDA”
Sigara dumanındaki karbonmonoksit gazının, kanın oksijen taşıma kapasitesini azalttığını söyleyen Dr. Toprak, “Dokular yeterince oksijen alamadığından egzersizde çabuk yorulma ortaya çıkar. Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’ının nedeni sigaradır. Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanlarda akciğer kanseri riski 3 kat artmıştır. Sigara içenlerde akciğer kanseri dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat ve rahim ağzı kanseri riski 30 kat artmıştır” dedi.

“KALP KRİZİ RİSKİ 10 KAT ARTIYOR”
Sigaranın kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebi olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Toprak, “Sigara içenlerde kalp krizi geçirme riski 10 kat artmaktadır. Kan dolaşımı ve damarlar üzerine etkileri nedeniyle beyin damar hastalıkları ve felç riski artar, bacak kangrenine neden olur. Sigara içen kadınlarda; düşük yapma, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, kısırlık, doğum kontrol hapı kullanan grupta kalp krizi geçirme riski yüksektir” ifadelerini kullandı.

“4 BİNDEN FAZLA ZEHİRLİ MADDE İÇERİYOR”
Erkeklerde kısırlık ve iktidarsızlığa da sigaranın neden olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Toprak, “Sigara, ciltte kuruma, sedef hastalığı, gözde katarakt ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Sigara içenlerin kemikleri yoğunluk kaybeder, kırıklar daha kolay olur. Sigara dumanı, 4 binden fazla zehirli, tahriş edici ve kansere yol açan kimyasal madde içerir. Bu kadar maddenin yanı sıra tütündeki nikotin, ciddi bağımlılık yapma özelliğine sahiptir. Nikotinin meydana getirdiği bağımlılık nedeniyle diğer kimyasal maddelerde vücuda alınmış olur” dedi.

“BIRAKMAK İSTEYEN KİŞİ ZORLANABİLİR”
Uzm. Dr. Evren Toprak, şöyle devam etti: “Sigarayı bırakmayı deneyen kişiyi erken dönemde daha çok yoksunluk belirtileri zorlarken, bu dönemden sonra psikolojik bağımlılığın getirdiği alışkanlıklar nispeten ön plana çıkmaktadır. O halde sigarayı bırakacak kişinin bu sorunları tanıması ve nasıl çözeceğini öğrenmesi gerekecektir. Unutulmaması gereken püf noktası; sigarayı bırakmaya çalışan kişinin zorlanması, nikotin bağımlılığının beklenen bir sonucudur. Sigara bırakma çabası içindeyken kendinizi yargılamadan ve suçlamadan mücadele etmelisiniz.”