Şike davasına konu olan maçlarla ilgili avukatların talep ettiği gözlemci raporları mahkemeye ulaştı. Raporlarda maçlarla ilgili genel değerlendirmeler ve hakemlerin yönetimi yer alıyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme başkanı avukatların talep ettiği gözlemci raporlarının geldiğini belirtti. Raporlarda davaya konu maçlarla ilgili hava durumu, seyirci sayısı, misafir seyirci sayısı gibi genel tespitler ve her bir maça ilişkin pozisyon değerlendirmeleri yer alıyor. Gözlemciler hakemlerin yönetimine ilişkin değerledirmelerini de detaylıca yapıyor.

Fenerbahçe : 6 – Ankaragücü :0

15 Mayıs 2011’de oynanan Süper Toto Süper Lig maçında Fenerbahçe Ankaragücü’nü 6-0 yendi. Gözlemci raporunda maçın yüksek tempoda oynandığı belirtildi. Orta hakem Cüneyt Çakır için çok zor geçtiği ifade edilen maçta Çakır’ın bir çok zor pozisyonda karar vermek durumunda kaldığı kaydedildi. Maçın yardımcı hakemler için ise normal seviyede olduğu kaydedildi. 3 penaltı kararı çıkan maçta 6 gol, 1 de ihraç kararının çıktığı anlatıldı. Penaltı kararlarının doğru olduğu anlatılan raporda bariz gol şansını engellediği gerekçesiyle Ankaragücü kalecisine gösterilen kırmızı kartın ise hatalı olduğu belirtildi.

Raporda hakem puanları şöyle: Cüneyt Çakır 7,9 Bahattin Duran 8,4 Mustafa Emre Eyisoy 8,4 4. Hakem Mürvet Sezer 8,0.

Karabükspor : 0 - Fenerbahçe : 1

Tempolu maçta hakemlerin kritik kararlar vermek durumunda kaldığı belirtildi. 4 sarı kartın yerinde olduğu ifade edilen raporda bir de kırmızı kart gösterimesi gerekirken verilmediği anlatıldı. Fenerbahçeli oyuncunun Karabüklü futbolcuyu ceza alanına yakın bir yerde omzundan çekerek düşürdüğü pozisyonda sarı lacivertli oyuncuya kırmızı kart gösterilmesi gerektiği belirtildi. Maçın hakemi Bülent Yıldırım'ın verdiği devam kararının hatalı olduğu değerlendirildi.

25. dakikada Fenerbahçe'nin 7 numaralı oyuncusunun Karabükspor sahasında yerde kaldığı ve penaltı beklentisinin oluştuğu pozisyonda hakemin verdiği devam kararının doğru olduğu belirtildi. 70. dakikada Fenerbahçe'nin 7 numaralı oyuncusunun Karabükspor'un ceza alanı içinde yerde kalmasında devam kararının da yerinde olduğu ifade edildi.

Hakem puanları: Bülent Yıldırım 7,9 Baki Tuncay Akkın 8,4 Cem Satman 8,4 ve 4. hakem Çağatay Şahan 8,0.

Sivasspor: 3 – Fenerbahçe : 4

22 Mayıs 2011 tarihinde oynanan lig maçını gözlemci, ev sahibi Sivasspor’un prestij, Fenerbahçe'nin ise şampiyonluk mücadelesi olarak değerlendirdi.

İki takım oyuncularının maç boyunca mücadeleyi bırakmadığı anlatıldı. İkili mücadele ve fiziki temasların çok olduğu anlatıldı. Oyuncuların birbirlerine centilmence davranarak oyunu çirkinleştirmediği ifade edildi. Ofsayt pozisyonlarının çokluğunun yan hakemleri zorladığı belirtildi.

Hakem Fırat Aydınus’un 34. dakikada Sivasspor'un 67 numaralı oyuncusunun sakatlanmasında oyunu gecikmeli durdurması hata olarak gösterildi.

Yan hakemlerin genel itibariyle başarılı oluğu sadece ofsayt olmayan bir pozisyonda ofsayt kararı verildiği belirtildi.

Hakem puanları: Fırat Aydınüs : 8,5 Serkan Ok 8,4 Aleks Taşçıoğlu 8,3 Serkan Çınar 8,00

Beşiktaş : 6 – İBB : 5

11 Mayıs 2011 tarihinde Kayseri’de oynanan Türkiye Kupası final maçında Beşiktaş İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) penaltı atışlarıyla 6-5 yenmişti. Maç öncesi İBB’li İbrahim Akın’ın Beşiktaş’a transfer edilerek şike yapıldığı iddia edildi. Maçın gözlemci raporunda zor bir maç olduğu, hakemlerin ise iyi derecede performans gösterdiği belirtildi. Ligde istediğini alamayan iki takımın herşeyiyle kupaya yöneldiği bir stresli bir atmosferdede maç olduğu değerlendirildi. Futbolcuların birbirlerine karşı iyi niyetli sayılırken hakemlere karşı itirazkar ve iyi niyetli olmadıkları kaydedildi.

Eskişehirspor : 0 – Trabzonspor : 0

22 Nisan 2011’de oynanan lig maçında oyuncuların kazanma azmi ile mücadele ettiği anlatıldı. İkili mücadelelerin çokluğu ve fiziki temasların bazı oyuncuların sakatlanmasına neden olduğu ifade edildi.
Trabzonspor’un 43. dakikada attığı golün geçersiz sayılmasının doğru olduğunu belirten gözlemci, Trabzonlu oyuncunun Eskişehirli futbolcunun üstüne basarak attığı bu golü hakem Bülent Yıldırım’ın geçersiz saydığı anlatıldı. Hakemin kendinden emin müdahalelerde bulunduğu belirtildi.

Hakem puanları: Bület Yıldırım 8,5 Mustafa Emre Eyisoy 8,5 Erdinç Sezertam 8,4 Hüseyin Sabancı 8,0