Avrupa'da izin döneminin yaklaştığı şu günlerde sıla yolu güzergâhındaki ülkelerde gümrük, asayiş ve trafikle ilgili yeni düzenlemeler dikkat çekiyor. Türkiye’ye gitmek için karayolunu tercih edecek olan vatandaşların sıla yolu güzergâhında en uzun seyahat edeceği ülkelerden olan Sırbistan’daki yeni bazı yasal düzenlemelere dikkat etmeleri gerekiyor.

Başkonsolosluklar tarafından yapılan duyuruda Sırbistan’daki yeni düzenlemelerle ilgili şu bilgiler yer alıyor:

"Yabancıların Sırbistan’a girerken yanlarında bulundurdukları 10 bin Euro ve üzerindeki parayı sınır kapılarında beyan etmeleri gerekiyor. Sırbistan’a beraberinde şahsi kullanım fazlası olarak değerlendirilebilecek miktarda değerli takı, mücevher, elektronik eşya, tekstil ürünleri vb.. sokulması yasaktır. Söz konusu eşyaların nitelik ve miktarı, müsaade edilen malzemeler, yolcunun seyahati boyunca ihtiyaç duyabileceği nitelik ve miktarda, ticari niteliği bulunmayan malzemelerden ibarettir.

Söz konusu eşyanın nitelik ve miktarı, yolcunun cinsiyeti, yaşı, mesleği, sağlık durumu, seyahat edilen mevsim ve diğer özel şartlar dikkate alınarak değerlendirilmektedir. Sırbistan’a işlenmemiş saf veya külçe altın ve gümüş sokulması yasaktır. Sırbistan’a kuru sıkı, gazlı ve pompalı silahlar dahil olmak üzere her türlü silah ve mühimmat ile şahsi kullanım için dahi olsa uyuşturucu madde, zehir ve toksik niteliği olabilecek malzemelerin sokulması yasaktır. Sırbistan’ın gümrük mevzuatı uyarınca ülkeye sokulması yasak olan ve gümrük beyanına tabi nakit para ve /veya eşyanın sahibi hakkında gümrük soruşturması yapılmaktadır.

TRAFİK CEZALARI

Trafik suçlarında, trafik polisi olay yerinde cezası 3 bin veya 5 bin dinar tutarında suçlar için makbuz düzenleyebilmektedir. Sürücünün bu cezayı hemen banka veya postane aracılığı ile ödemesi gerekmektedir. Suçlunun söz konusu cezanın yarısına tekabül eden bin 500 veya 2 bin 500 dinar tutarındaki miktarı banka veya postane aracılığı ile ödemesi halinde cezanın tamamı ödenmiş kabul edilecektir. Olay gün ve saatinde banka ve postanelerin kapalı olması ya da olayın yerleşim yeri dışında meydana gelmesi durumunda trafik polisi 3 bin dinar tutarındaki cezayı bin 500 dinar, 5 bin dinar tutarındaki cezayı ise 2 bin 500 dinar olarak tahsil edebilmektedir.

Cezanın olay yerinde ödenmesi durumunda, polise ayrıca 45 dinar posta ücreti de ödenecektir. Suçlu para cezasını ödemez ise mahkemeye çıkartılmayı talep ettiği kabul edilerek en yakın mahkemeye götürülür. Ancak suçlunun olay günü mahkemeye çıkartılması mümkün olmadığı takdirde, ilgili trafik polisinin önerisiyle suçla ilgili adli süreç tamamlanıncaya kadar, mahkeme suçlunun pasaport veya devlet sınırını terk etmesine imkan tanıyacak seyahat belgesine el koyabilecektir.

Daha ağır trafik suçlarında polis sürücüyü, suçun mahiyetine göre 6 bin dinarda 120 bin dinara kadar para cezası hükmetmeye yetkili hakim karşısına çıkartacaktır. Hakim, suçun derecesine göre 60 güne kadar hapis cezası kararı da verebilmektedir. Trafik polisi sadece, olay yerinde 2 bin 500 dinarı aşmayan para cezaları ile 45 dinar posta ücretini tahsil etmeye yetkilidir. Para cezaları polise sadece dinar olarak ödenebilir. Bunun haricindeki yöntemlere başvurulması suç teşkil etmektedir."