Kıbrıs Barış Harekatı'nda aktif görev yapan Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait Silifke adlı gemi, Toroslar ilçesindeki Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi'nde sergilenecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından, Toroslar Belediyesi’ne hibe edilen mayın arama tarama görevinde kullanılan Silifke adlı geminin devir teslimi Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’nda düzenlenen bir törenle yapıldı. Toroslar Belediyesi’nin Mustafa Kemal Mahallesi’nde 17 bin metrekare alan üzerine inşa ettiği ‘Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi’nde sergilenecek olan geminin devir teslim törenine Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Kıbrıs gazileri, Belediye Meclis üyeleri ve birim müdürleri katıldı.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna törende yaptığı konuşmada bölgenin fiziki anlamda iyileştirilmesinin yanı sıra milli ve kültürel değerlere büyük önem vererek genç nesle aktarmaya çalıştıklarını söyledi. Silifke mayın arama tarama gemisini Toroslar’da Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi’nde sergileyecek olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını ifade eden Tuna, şunları kaydetti: "Her zaman ifade ediyoruz. Kalabalıkları millet yapan değerler vardır. Dilidir, bayrağıdır, milli kültürüdür, tarih şuurudur, maneviyatıdır ve misak-i milli sınırlar içerisinde çizilmiş ve her noktasında şehit kanı bulunan vatan toprağıdır. Bu değerlerimizi yaşattığımız birinci projemiz Anıttepe Parkı Projesidir. Bu parkımızda, Anadolu Selçuklu Devletinden günümüze kadar kurulmuş bütün imparatorlukların anlatıldığı figürler de yer almaktadır. İkinci projemiz olan Mehmetçik Parkın’da da Çanakkale destanını anlattık. Mersinimizin 1364 şehidinin isimlerini bu parkımıza nakşettik. Ve ardından oluşturduğumuz Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi’nde de Kıbrıs Barış Harekatındaki değerlerimizi anlatıyoruz. KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Merhum Rauf Raif Denktaş, şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel ve merhum Dr.Fazıl Küçük’ün heykelinin de yer aldığı açık hava müzemizde şu anda, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarımız tarafından hibe edilen F4 Phantom Uçağı, ulaştırma gemisi, tank, çıkarma gemisi ve diğer askeri malzemeler sergilenmektedir. Kıbrıslı vatandaşlarımız ve Kıbrıs Barış harekatında gazi olan büyüklerimiz bu açık hava müzesine gelerek şanlı tarihimizi burada çocuklarımıza ve gençlerimize aktarabileceklerdir."

Silifke mayın arama tarama gemisini, Toroslar’da en iyi şekilde koruyacaklarını ve gelecek neslinde bu bilinç içerisinde yetişmesi için gayret göstereceklerini belirten Başkan Hamit Tuna, “Bu gemiyi bir namusumuz olarak en iyi şekilde koruyacağımıza söz veriyorum. Aynı zamanda bu değerlerimizin, çocuklarımız ve gençlerimiz tarafından sahiplenilmesi ve belleklerine kazınması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Konuşmaların ardından, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya; 8 metre eninde, 48 metre uzunluğunda, 14 metre yüksekliğinde ve 230 ton ağırlığında olan geminin devir teslim belgesini takdim etti.

Toroslar Belediyesi Halk oyunları ekibinin gösterileri ile devam eden programda, bayraklarla donatılan Silifke mayın arama tarama gemisi, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'ndan uğurlandı. Daha sonra, günün anısına Toroslar Belediyesi’nden getirilen bir çam ağacının Başkan Hamit Tuna ve Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan tarafından Garnizon Komutanlığı'nın bahçesine dikimi gerçekleştirildi.

1956 yılında hizmete giren, Kıbrıs Barış Harekatı'nda aktif görev almış ve 2014 yılında hizmet dışı bırakılan gemi, ilerleyen günlerde Toroslar Belediyesi’nin Mustafa Kemal mahallesinde inşa ettiği Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi’ne getirilecek.