Mersin'in Silifke ilçesinde çam ormanlarında yetişen kuzugöbeği mantarı vatandaşların geçim kaynağı oldu.

Bahar aylarının gelmesiyle Silifke'de halk arasında kuzugöbeği olarak bilinen mantar vatandaşların yüzünü güldürdü. Özellikle yüksek bölgelerde çam ağaçlarının altında yetişen kuzugöbeği mantarının, bu yıl havanın yağışlı ve sıcak gitmesi sonucu bol miktarda yetiştiği kaydedildi.

Kuzugöbeği mantarını toplayarak kendisine getiren vatandaşlardan kilosunu 60 liradan 120 liraya kadar satın aldığını belirten Sezai Şen, "Kuzugöbeği mantarının şimdi tam mevsimi vatandaşlar topladıkları kuzugöbeği mantarı ile aile ekonomilerine büyük katkı sağlıyor. Yurdumuzda çam ormanlıklarında bazen meşe dişbudak gürgen ve elma ağaçlarının çevresinde ilkbaharda özellikle şubat ayının sonunda başlayıp mayıs ayının sonuna kadar kuzugöbeğini bol miktarda bulmak mümkündür. Ekonomik yönden orman köylüsüne büyük katkı sağlayan bu mantarların çeşit ve miktarında geçen yıllarda bir azalmanın olduğu gözlenmektedir. Azalma sebebi olarak yağmurların yeterince yağmaması yanında mantarların aşırı ve bilinçsizce toplanması görülmektedir. Ama bu yıl çok iyi rahmet yağdı. Bu yıl çok iyi bir rekolte bekliyoruz. Yenen mantarların içerisinde önemli bir yere sahip olan kuzugöbeği mantarı fiyatıyla da ayrıcalıklı bir mantardır. Avrupa ülkelerinde de sevilerek tüketilen mantar, iyi bir gelir kaynağı olmuş durumda." dedi.

BESİN DEĞERİ OLARAK 1 KUZU GÖBEĞİ 1 KİLO ET DEĞERİNDE

Kuzugöbeği alıcısı Sezai Şen, besin değeri olarak 1 kuzugöbeğinin 1 kilo et değerinde olduğunu, vatandaşların topladıkları mantarı evde ipliğe dizerek kurutmaya bıraktıklarını, kuruyan mantarları yaz mevsiminde sattıklarını anlattı. Şen, şu bilgileri verdi: "Kuzugöbeğinin özel alıcıları var. Ben vatandaşlarımızdan kilosunu 60 TL'ye alıyorum. Mersin bölgesinden yaklaşık 1 tona yakın günlük kuzugöbeği gönderiyoruz. Benden de bu işi yapan firmalar alıyor. Kuzugöbeği mantarları birkaç elden geçtikten sonra yurt dışına 100 TL'den ihraç ediliyor. Kurusunu ise kilosu 600 TL'den yaz mevsiminde satıyoruz. Bu ülkeler arasında İsviçre, Fransa, İtalya, Almanya, Belçika Amerika ve İskandinav ülkelerine bulunuyor. Fransa'da ise en pahalı yemeğin kuzugöbeği olduğunu söylüyorlar. Yemeğin bir porsiyonu ise 50 Euro'dan satıldığını duyduk. Porsiyonda ise 1 adet kuzugöbeği mantarı bulunuyor, 1 tane kuzugöbeği mantarının 1 kilo etin proteinine eşit geldiğini biliyoruz. Besin değeri yüksek olan kuzugöbeği mantarının cinsel güce ve kansere iyi geldiğini öğrendik. Silifke'de müşterilerimiz 100 ve 200 gram alarak yemeğini yapıp yiyorlar."

Yurtdışına ihraç eden aracı Yunus Aslancı ise Mersin bölgesinden günde 1 ton civarında kuzugöbeği aldığını, kalitesine göre fiyatın değiştiğini, Mersin ve bölgesinde ilk olarak turfanda bölgesinin Silifke olduğunu ve şu ana kadar günlük ortalama 100 kilo civarında buradan ürün aldıklarını söyledi. Köylü için ciddi bir gelir kaynağı olduğunu belirten Aslancı, bölgeden 6 çeşit kuzugöbeği aldığını ve bu bitkinin yurtdışında çok büyük rağbet gördüğünü, gıda ve ilaç sanayisinde de kullanıldığını kaydetti.

Köylü vatandaşlar, günlük üç beş kilo topladıkları kuzugöbeklerinin ekonomik olarak dar oldukları kış günlerinde harçlık olduğunu ve bu nedenle boş zamanlarını dağlarda kuzugöbeği toplayarak değerlendirdiklerini söyledi.