Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından düzenlenen operasyonda çıkan çatışmalar ilçeyi savaş alanına çevirdi. Yasağın kalkmasının ardından ilçeye giren basın mensupları, harabeye dönen ilçeyi görüntüledi.

PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H’nin onlarca hendekle kapattığı Mescit, Tekel ve Selahattin mahallelerindeki bina, ev ve işyerlerinin yıkıldığı, çok sayıda aracın yakıldığı görülüyor. Çatışmaların yaşandığı mahallelerde, onlarca evde ise roket ve mermi izleri bulunuyor. Baskın düzenlenen evlerin içi ise yerle bir edilmiş.

Diyarbakır’da PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H, yaklaşık bir hafta önce cadde ve sokakları hendeklerle kapattı. Önceki gün sokağa çıkma yasağını ilan eden Diyarbakır Valiliği, dün ilçeye giriş ve çıkışları yasakladı. Dün sabah saatlerinden gece yarısına kadar ilçede şiddetli çatışmalar yaşandı. Telefon ve internet bağlantısının olmadığı ilçe merkezinde neler olduğu ise yasağın kalkmasıyla ortaya çıktı.

İlçenin ana caddelerinde kapatılan hendek ve setlerin izleri duruyor. Güvenlik güçlerinin günler sonra girdiği üç mahallenin sokakları ise savaş alanını andırıyor. Mescit mahallesi eski Bitlis caddesinde çok sayıda işyerinin yakıldığı, duvarlarının zırhlı araçlarla yıkıldığı görülüyor. Aynı cadde üzerindeki bazı işyerlerinin panzerlerle tarandığı ve kepenklerinde yüzlerce kurşunun izinin olduğu gözlendi. PKK'lıların bayrak dikerek üç gün işgal ettikleri sağlık ocağı binasına Türk Bayrağı asıldığı görüldü.

İşyeri yakılan manifaturacı Ersin Patırtı, olaydan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Patırtı’nın akrabaları işyerlerinde çatışmadan dolayı yangın çıktığını ancak itfaiyenin söndürmeye gelemediğini anlattı. Kendisinin de oturduğu 5 katlı binanın harabe haline geldiğini anlatan Mehmet Salih Uyan, çatışmalar sırasında evde olmadıklarını dile getirdi. Yüzbinlerce lira kaybının olduğunu anlatan Uyan, “Binanın her tarafında roket, mermi izleri var. Binanın kapısını kırılarak içeri girmişler ve çatışmalar yaşamış. Binanın önündeki tonlarca ağırlıktaki beton kirişi yerinden sökmüşler ve aşağıya atmışlar. Evin her tarafında çatışma izleri var. Zarar tespit çalışmalarının yapılmasını bekliyorum.” diye konuştu.

'PARK HALİNDEKİ ARABAMI ALIP EZDİLER'

Arabası ezilen vatandaşlardan Hanefi Çalar, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ben camdan bakıyordum, askeriye geldi. Çatışmalar yaşandı. Beyaz paletli araç geldi. Arabamı aldı götürdü önce diğer tarafa vurdu. Ondan sonra yuvarlayarak buraya getirdi. Ben de pencereden izliyordum. Bunu devlet yaptı, kendi gözümle gördüm.”