Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülsüm Feyza Kızıltan, kadınlar arasında normal doğumun moda olduğunu ama asıl modanın ise sezaryen sonrası normal doğum olduğunu söyledi. Kadınların sosyal medya üzerinden bu konuyla ilgili kulüpler kurup sezaryen sonrası normal doğum yaptırabilen hekimleri araştırdığını belirten Dr. Kızıltan, Van’daki 8 aylık görevi boyunca sezaryen sonrası 15 kadına normal doğum yaptırdıklarını söyledi.

Türkiye sezaryenle doğum oranının yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı da bu sayıyı azaltmak için çeşitli tedbirler alıyor. Van Lokman Hekim Hastanesi’nin Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Gülsüm Feyza Kızıltan da normal doğum için anne adaylarını teşvik ediyor. Geçmiş dönemde sezaryenle doğumların moda olduğunu belirten Opr. Dr. Kızıltan, şimdi ise normal doğumların moda olduğunu söyledi.

Türkiye'de normal doğumu yerleştirme çabası içinde olduklarını belirten Opr. Dr. Kızıltan, şimdiki modanın normal doğum, ancak asıl modanın sezaryen sonrası normal doğum olduğunu ve birçok kadının bu modanın içinde yer almak istediğini belirtti.

Kadınların sosyal medya üzerinden bu konuyla ilgili kulüpler kurup sezaryen sonrası normal doğum yaptırabilen hekimleri araştırdığını ifade eden Dr. Kızıltan, konuşmasına şöyle devam etti: “8 aydan beri Van'da görev yapıyorum. Normal doğumun önemini annelerimizin ve anne adaylarımızın anlamasını istiyoruz. Özellikle sezaryen sonrası normal doğum olmayacağı yönündeki kanıyı kırmak istiyorum. 8 ay içerisinde ilk doğumunu sezaryenle yapmış 15 kadına normal doğum yaptırdık. Normal doğumlarda anne ve bebek açısından oluşabilecek riskler çok daha azdır. Biz daha önce sezaryenle doğum yapmış ve normal doğum yapmak isteyen kadınlarımızı takibe alıyoruz. Şartları uygun olan ve kendini hazır hisseden kadınlara sezaryen sonrası normal doğumu gerçekleştiriyoruz. Çok yoğun bir talep var bu yönde. Çünkü sezaryen doğumda en fazla üç doğum tavsiye ediliyor. Daha fazlası risk oluşturuyor. Ben bu yönde çalışmalarımı sürdürüyorum. Bu modanın içerisinde de yer almaktan mutluluk duyuyorum"