Edirne’de Büyük Sinagog'un açılış törenine alınmayan yerel basın tepki olarak ortak manşetle çıktı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 5.7 milyon TL harcanarak aslına uygun olarak restore edilen sinagog bugün açılıyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Yahudi cemaati temsilcilerinin katılımıyla yapılacak açılış törenini takip etmek için çok sayıda yerli ve yabancı basın akreditasyon yaptı. Büyük Sinagog'un açılışına yer darlığı gerekçe gösterilerek Edirne’nin yerel basını alınmadı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından töreni takip edilmesine izin verilmeyen Edirne basını kararı protesto etmek amacıyla dün bir eylem yaptı. Belediye önünden yürüyüşe geçen Edirne, Trakya, Balkan ve Güneydoğu Doğu Avrupa Gazeteciler Derneği’ne üye çok sayıda gazeteci Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü kapısına üzerinde 'Kınıyoruz' yazısı bulunan siyah çelenk bıraktı.

Bugün ise şehirde yayım yanan 9 günlük gazete 'Yerel Basının Yok Sayılmasını Kınıyoruz' ortak manşetiyle çıktı. Aynı tepki manşetiyle okuyucusuna ulaşan yerel gazeteler, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na verilecek.

Ortak tepki manşetiyle ilgili değerlendirme yapan Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Doğan, bugün açılışı yapılacak sinagogun açılışına Edirne basının alınmadığını belirtti. Bunu bir ayıp olarak değerlendirdiklerini ifade eden Doğan, "Bugün Edirne’de bulunan 9 gazetemiz tek başlıkla çıktılar ve bunu bir güç olarak görüyoruz. Arkadaşlarımızın bu eylemini destekliyoruz. Kendilerine teşekkür ediyoruz." dedi.

Balkan Gazeteciler Derneği Başkanı Kerim Yurk da sinagog açılışına alınmayan yerel basının tek manşetle çıkarak protesto ettiğini belirterek, "Biz de bugün Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Sağlık Bakanımıza 9 gazeteyi sunacağız. Olayı protesto ettiğimizi tekrar bildireceğiz." açıklamasını yaptı.