Üniversite yolunun ilk adımı olarak nitelendirilen ve 2 milyon adayın girdiği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) heyecanı Kayseri’de de yaşanıyor. Sabah saatlerinde sınav merkezlerine akın eden adaylar, bina girişlerinde titiz bir aramadan geçirildi. Kalem, silgi, kalem açacağının alınmadığı sınavda, kız öğrencilerin başlarındaki tokalar da tek tek çıkarttırıldı. Otobüs pasoları adayın üzerinde içeri alınmadı.

YGS maratonu için sabah saatlerinde sınav merkezine akın edenler, önce trafik çilesinden kurtulmaya çalıştı. Sınav merkezinin yoğunlukta olduğu Erciyes Üniversitesi’ne giden yollardaki kavşakların her birinde en az 4 polis memuru görev aldı, trafik akışını yönlendirmeye çalıştı. Ancak buna karşın trafik yoğunluğu, erken yola çıkmalarına rağmen bazı adayların sınava tam saatinde yetişmesine engel oldu.

Sınav maratonu için Fen Edebiyat Fakültesi’ndeki sınıflara giren adaylar polis tarafından titiz bir aramadan geçirildi. Aramada adayların üzerinde hiçbir şey kalmaması sağlandı. Cep telefonlarının ve benzeri eşyaların girmesinin yasak olduğu sınavda, kadın adayların, saçlarındaki tokaları da çıkarması istendi. Kız öğrenciler sınav telaşı yanında kısa da olsa saç tokalarını çıkarma telaşı yaşadı. Otobüs biniş kartları bile aday üzerinde içeri alınmadı ve giriş noktasındaki masa üzerine bıraktırıldı. Sınavın başladığı saatlerde ise anne ve babalar çocukları için dua etmeye başladı. Sınava çocuğu giren annelerden bazıları Kur’an-ı Kerim, Yasin okudu. Torununa moral olmak için gelen bazı anneanneler de ellerindeki örgülerini tamamlamaya çalıştı.

Bir baba, kız çocuğunun sınava girdiğini belirterek, sınava hazırlık sürecinde oldukça zorlandıklarını belirtti. Çocuklarının dershaneye gittiğini belirten baba, namaz kılarken sıvana giren bütün çocuklara dua ettiklerini belirtti. Diğer bir baba ise imkansızlıklar yüzünden çocuğunun sınava hazırlanmasına çok destek olamadıklarını belirterek, kendi imkanları ile sınava çok iyi hazırlandığını ve bu süreçte manevi olarak destek olduklarını belirtti.

Başka bir veli, sınava giren oğlunun sınava hazırlık sürecinde zorlandığını ve ilk maratonda başarılı sonuç alacağına inandığını belirtti. Baba, son zamanlarda sınavlarda ortaya çıkan şaibelere de değinerek, “Çocuk yetiştirmek kolay değil. Ne çileler çekiliyor. Bu evlat iyi bir şekilde yetiştirilip, vatana millete hayırlı evlat olması için yetiştirmek çok zor. Onun hakkını yiyen, gasp edenler öbür dünyada ne yapacaklar bilmiyorum. İnşallah bu dünyada da öbür dünyada da çekerler.” dedi. Anne ise sınava hazırlık döneminde çocuklarının strese girdiğini ve kendilerinin stres yaşadığını ifade etti.