Üniversite sınavı öncesi doğru ve dengeli beslenmenin başarı oranını artırdığı belirtildi. Sınavlara sayılı günler kala doğru beslenme planı uygulamak, öğrenme zorluğu, odaklanma problemi ve stres yaşayan gençlerin başarısını etkileyecek en önemli faktörlerden biri olarak gösteriliyor. Çilek ve yaban mersinin ise öğrenmeyi kolaylaştırdığı kaydedildi. Sert kabuklu meyveler olarak gruplandırılan ceviz, fındık veya bademin sinir sistemini kuvvetlendirerek, odaklanma problemini çözmekte etkili olduğunu bildirildi.

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Pınar Yetimoğlu, sınav öncesinde sağlıklı beslenme önemine dikkat çekti. Odaklanma probleminin engellenmesinin sınavda başarı sağlanmasında büyük önem taşıdığını kaydeden Diyetisyen Yetimoğlu, sert kabuklu meyveler olarak gruplandırılan ceviz, fındık veya bademin sinir sistemini kuvvetlendirerek, odaklanma problemini çözmekte etkili olduğunu vurguladı. Günlük olarak 1 avuçtan fazlası ceviz ve 10 adetten fazla badem tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

'ÇİLEK VE YABAN MERSİNİ ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRIR'

Diyetisyen Yetimoğlu, sınava hazırlık döneminde özellikle ara öğün olarak 8-10 adet çilek veya 1 yemek kaşığı dolusu yaban mersini tüketmenin ise hafıza güçlendirici etki yapmakta ve öğrenmeyi kolaylaştırdığını dile getirdi. Yetimoğlu, "Yaban mersini tüketilirken miktar konusunda aşırıya kaçılmamalıdır. Fazla tüketilmesi kabızlık problemi yaşanmasına neden olabilir." dedi.

GENÇLER ARA ÖĞÜNÜ HAYATLARINA KATMALILAR

Sınav döneminde öğrencilerin birincil amacının dikkati hep yüksek tutmak olması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Yetimoğlu, dikkati yüksek tutmak için en önemli kozun ise doğru ve bilinçli beslenmek olduğunu belirtti. Yetimoğlu, "Bunun için de ilk adım olarak 'ara öğün' kavramını hayatlarına katmaları gerekir. Sınava hazırlık döneminde günlük beslenme planı, tüm besin ve besin gruplarını mutlaka içermelidir. Dengeli beslenme ile fiziksel ve ruhsal sağlık bütünlüğünü bir araya getirebilmek, başarıyı artırmada önemli bir rol oynayacaktır." ifadesini kullandı.

ISPANAK YİYEREK BİR STRES SAVAŞÇISI OLUN

Önemli minerallerden biri olan magnezyumun stres kaynaklı yakınmaları azalttığını dile getiren Yetimoğlu, şöyle dedi: "Magnezyumun en iyi kaynaklarından biri ıspanaktır. Ispanak sevmeyen özellikle sınav dönemi genç grup için ise, magnezyum kaynağı olarak diğer yeşil yapraklı sebzeler kullanılabilir. Akşam yatmadan tüketilen bir avuç içi kadar kabak çekirdeği veya içerisine kakao tozu eklenmiş 1 bardak süt de magnezyum alımını arttırma yolu olarak tercih edilebilir. Kahvaltıda tam tahıllı karbonhidrat önemli."