"Sincar olayı"nın Türkiye'nin hassas konusu olduğunu vurgulayan  Başbuğ, Suriye'nin kuzeyinde uygulanmak istenen projeninKandil, Afrin ve  Sincar'da oluşturulacak üçlü tepe yapılanmasıyla aşılmak istendiğini belirtti.

"Eğer proje tutsaydı terör koridorunun Kandil'i, Sincar olacaktı; iki  ülkenin tam orta noktası olması nedeniyle" ifadesini kullanan Başbuğ, bunu  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüp, "Orayı yeni bir Kandil yaptırmam."  diyerek Sincar üzerindeki kararlılığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Sincar'ın PKK'dan temizlenmesi için Irak ile görüşmeler de yapıldığını  anımsatan Başbuğ, şunları dile getirdi:

"Ekim 2017'de Irak Başbakanı İbadi Türkiye'ye geldi, Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ı ziyaret etti. Sonrasında düzenlenen basın toplantısında, 'Türkiye ve  Irak olarak terörle mücadelede karar birliğine vardık. Kandil ve Sincar’ı  muhakkak temizleyeceğiz' denildi. Başbakan Binali Yıldırım, yine bir  konuşmasında, 'Yanlış hesap Ankara'dan,Bağdat'tan, Tahran'dan geri döner'  demişti. Irak ile böylesi karar birliği yapılmışken verilen söz, lafta kaldı.  Irak'tan tık yok. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Irak'a sürekli gitti geldi.  Harekete geçmediler. Cumhurbaşkanı Erdoğan en son hakim ve cumhuriyet savcıları  kura töreninde, 'Sincar'da ikinci bir Kandil ihdas ediliyor. Eğer bu işi  halledecekseniz siz halledin. Eğer halledemiyorsanız biz hemen bir gece ansızın  Sincar'a da gireriz, oradaki PKK'lıları da temizleriz.' dedi."

Güvenlik uzmanı Başbuğ, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı  Orgeneral Joseph Votel'in yakın zamanda Irak'a gittiğini ve sonrasında Irak  Başbakanı İbadi'nin bir açıklama yaparak, Sincar'da güvenliği sağlamak için  bölgeye bir tümen ve bir tugay göndereceklerini söylediğini anlattı.

Sincar'da şu an İbadi'nin belirttiği sürecin yaşandığını, bölgeye  hesapta askerin geldiğini fakat ortada büyük bir oyunun döndüğünü ifade eden  Başbuğ, şunları kaydetti:

"Bu oyunu Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan gördü.  Açıklamalarında, 'harf, elbise değişikliğine seyirci kalamayız' dediler. PKK  Sincar'ı boşaltmıyor. Orada teröristlerin elbise ve kılıklarının değiştirilmesi  sağlanacak, Irak ordusu bünyesine girmiş gibi kabul ettirilecek. Irak'ın çifte  oyunu  var, Amerika ile iş birliği var. Sincar'a olası operasyonu kesmek için bu  yapılıyor. Bunun da sebebi, Irak'tan dünya kamuoyuna, 'Sincar'da terörist var  diyordunuz çekildi, daha neyin operasyonu bu' denilecek. Tezgah bu. 'PKK'lılar  konvoylar halinde Sincar'ı terk ediyor' deniyor. Aynı Afrin'de YPG üzerinden  yapıldığı gibi YBŞ adı altında, teröristler orada kalacak."

Sincar'da samimi işlerin yapılmadığına ve büyük bir tezgah  kurgulandığına işaret eden Başbuğ, "Bu tezgah, Türkiye'nin olası Sincar  operasyonunu kesmek için yapılıyor. Bi gidişle oraya operasyondan başka şans  kalmıyor. Bu, Türkiye'nin istikbali için şart. Oraya operasyon yapılırsa bütün  koridor çöker." değerlendirmesinde bulundu.