Sinema dergisi Sinema Terspektif’in Şubat sayısında Hazreti Muhammed’e hakaret karikatürleri ile bilinen Charlie Hebdo’nun fikirleri ve iddiaları tahlil ediliyor.

Yazar Hamit Uğur, infiale ve ölümlere neden olan karikatürleri tahlilinde Aptallar Tarafından Sevilmek Zor İş/C'est dur d'être aimé par des cons adlı belgeselden yararlanıyor.
2008 Eylül ayında Fransa'da vizyona giren belgesel, Charlie Hebdo’nun Danimarka’da gerilime neden olan karikatürlerinin altısı ile birlikte kapağına kendi eklediği Hazreti Muhammed karikatürünü de 2006 Şubat sayısında basmasının ardından vuku bulan olayları konu alıyor.


Türkiye’de belgeseli seyreden 20-30 isimden biri olan Uğur, yazısında “Charlie Hebdo diye bir derginin var olduğunu, peygamberimle dalga geçen bu adamların ne menem bir şey olduklarını, bize nasıl baktıklarını ve nereden saldırdıklarını bu belgesel sayesinde öğrendim.” ifadelerini kullanıyor.


Uğur, İslam dinini ve Hazreti Muhammed’i alaya alanlara ise Enam Suresi’nin “And olsun, senden önceki elçiler de alaya alındı da alaya aldıkları şey, onlardan maskaralık yapanları çepeçevre kuşatıverdi.” ayeti ile cevap veriyor.


Müslüman’a İslam’a ve Hazreti Muhammed’e yönelik hakaretler karşısında provoke olmamayı, şiddete başvurmamayı tavsiye eden Uğur, bu çerçevede Al-i İmran Suresi’nin “Ve yemin olsun ki, sizden önce kendilerine kitap verilenlerden de şirke batanlardan da incitici çok şey işiteceksiniz. Sabreder, takvaya sarılırsanız işte bu, iş ve oluşların en zorlularındandır.” ayetine başvuruyor.



Sinema Terspektif’in Şubat sayısında ayrıca vizyon filmler tanıtılıyor, ilave olarak sanatçı Füsun Demirel ile yapılan mülakata yer veriliyor.
Ocak ayında yayın hayatına merhaba diyen derginin editoryal kadrosu kadınlardan oluşuyor. Sinema Terspektif’i seçkin kitabevlerinden edinmek, www.sinematerspektif.com'dan takip etmek mümkün.