Suriye’nin Serekani ile Talebyad ilçeleri arasında IŞİD ile PKK/YPG güçleri arasında süren şiddetli çatışmalardan kaçarak geldikleri Türkiye sınırında 3 gündür aç susuz bekleyen yaklaşık 3 bin Suriyeli’ye, sabah saatlerinde Türkiye'ye geçişine izin verildi.

PKK/YPG’nin, IŞİD’in elinde bulunan Telabyad kentini ele geçirmek için Kobani ve Serekani cephelerinden IŞİD’e saldırması sonrası yoğunlaşan çatışmalardan ve koalisyon uçaklarının havadan bombaladığı bölgelerden kaçan 3 bine yakın Suriyeli, 3 gündür Şanlıurfa sınırında bekliyordu. Kadın ve çocukların yoğunlukta olduğu Suriyeliler, sınır hattındaki Zenginova köyünde jandarma ve AFAD tarafından oluşturulan mobil kapıdan üst araması yapılıp tek tek içeri alındı.

ASKERİ TOMA İLE SERİNLETİLDİLER

Bu arada sıcak hava nedeniyle bunalan Suriyelilerin isteği doğrultusunda sınır hattında görevli jandarmaya ait zırhlı TOMA aracı ile kalabalığın üzerine su sıkılarak serinlemeleri sağlandı. Su ve bisküvi ikram edilen Suriyeliler, geçişlerinin ardından minibüslerle Akçakale’ye taşındı. Burada kayıt işlemleri ve sağlık taraması yapılan Suriyelilerin çoğunluğu akrabalarının yanına gönderildi. Kimsesi olmayanlar Harran ve Akçakale’deki çadır kentlere yönlendirildi.

PKK/PYD'NİN HEDEFİ SÜLÜK KASABASI

IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlendiği yer, Türkiye sınırının yanı başındaki Suriye'nin Serekani ile Telabyad ilçesinin tam orta noktasında yer alan Sülük kasabası. 2012 yılında rejim güçlerinden Özgür Suriye Ordusu'nun eline geçen Serekani, 2013 yılında PKK/YPG'nin, Telabyad ise 2014 yılı başında IŞİD'in denetimine girdi. PKK/YPG güçleri, IŞİD’in hakimiyetinde olan ve tam orta noktada yer alan Sülük kasabasında kontrolü sağlayarak hem olası saldırılara karşı ilçe merkezini güvene almayı, hem de Telabyad'a ilerleyişini sürdürmeyi amaçlıyor. Her iki örgütün de stratejik açıdan önemli gördüğü Sülük kasabası ve çevresindeki köylerde yaşayanlar ise çatışmalarla birlikte evlerini terk ederek Türkiye sınırına akın ediyor.

10 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ

ABD önderliğindeki koalisyon uçaklarının Telabyad ve çevre köylerinde hava saldırısı sonucu 75 Suriyeli sivilin hayatını kaybettiği, ölenlerden 20'sinin ise çocuk olduğu öğrenildi. Koalisyon güçlerinin Telabyad bombardımanıyla birlikte yaklaşık 7 bin kişinin Türkiye tarafına göç ettiği belirtildi.