Şırnak’ta önçeki gün ‘özerklik’ açıklaması yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il eş başkanları ve belediye eş başkanlarının da aralarında bulunduğu 10 eve eş zamanlı düzenlenen baskınlarda 3 kişi gözaltına alındı.

Şırnak'ta Belediye Başkanı DBP'li Serhat Kadırhan, Belediye Eş Başkanı Eylem Onuk, DBP'li yöneticiler ve vatandaşlar ile birlikte Yeşilyurt Mahallesi'nde önceki gün basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan DBP İl Başkanı Salih Gülenç, 2013 yılında Abdullah Öcalan'ın başlattığı barış ve müzakere sürecinden bu yana hükümetin hiçbir adım atmadığını öne sürdü. Gülenç Şırnak Halk Meclisi olarak devleti reddetmediklerini, ancak kentte bulunan tüm devlet kurumlarının meşrutiyetinin kendileri için kalmadığını söylemişti.

Dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e ‘Devlet Şeref Madalyası’ tevcih töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gazetecilere şöyle açıklama yapmıştı: “Siz de gazeteciler olarak bir sorun, ‘sizin kilonuz kaç’ diye. Bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin dışında bir devlet asla kabullenilemez. Bunun bedeli çok çok ağır olur. Ağır bir bedel öderler. Bu açıklamaları kimler yapmışsa zaten bunun hem yasal bedelini öderler, hem de diğer tür bedelini öderler.”

Cumhurbaşkanın açıklamasının ardından sabah saat 06.00 sıralarında Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan, Belediye Eş Başkanı Eylem Onuk, Belediye Başkan Yardımcısı Murat Kabul, belediye meclis üyesi Kamil Külter, DBP Şırnak İl Başkanı Salih Gülenç, yardımcısı Zozan Anık, DBP Merkez İlçe başkanı Ramazan Oğur, DBP'li yöneticiler Leyla İşlek, Salih Ürek, İHD Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal'ın evlerine eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Evlerinde bulunan DBP il yöneticilerinden Salih Ürek, Leyla İşlek ile Belediye Meclis Üyesi Kamil Külter gözaltına alındı, diğer isimler ise evlerinde bulunamadı. Leyla İşlek'in evine operasyon yapılmasına tepki gösteren vatandaşların dağılması için polisin havaya ateş açtığı öğrenildi.