Aylardır maaşlarını alamadıkları için 2 haftadır eylem yapan Sivas Demir Çelik işçileri sonunda Fabrika yönetimiyle anlaşmaya vardı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın araya girmesiyle işçilerle fabrika yönetimi arasında anlaşma sağlandı. Çelik İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Erturhan, Kayyum Heyeti Başkanı Vali Alim Barut’un nezaretinde bugün Fabrika yönetimiyle protokol imzalayacaklarını söyledi.

2004’ten sonra Erol Evcil tarafından işletilmeye başlanan Demir Çelik Fabrikası işçileri, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın devreye girmesiyle fabrika yönetimiyle anlaştı. 2006 yılında TMSF’nin Erol Evcil’in mal varlığına el koymasının ardından Kayyum tarafından işletilen Demir Çelik Fabrikası, 2009 yılında mahkeme kararıyla yeniden Erol Evcil’e devredildi. Fabrika Sivas Valisinin de yer aldığı bir Kayyum Heyetinin denetiminde işletilmeye devam edildi.

Fabrikanın işçileri 2 yıldır zaman zaman maaş alamadıkları için eylem yapıyordu. Son olarak aylardır maaş alamadıkları için 2 haftadır kent meydanında eylem yapan işçiler çeşitli slogan atarak seslerini duyurmaya çalıştı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Çelik İş Sendikası’nı ziyaret ederek işçilerle bir araya gelmesinin ardından fabrika yönetimiyle görüşen sendika yönetimi, protokol hazırlayarak anlaştığını açıkladı.

Çelik İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Erturhan, yaptığı açıklamada, “Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katkılarıyla işverenle mutabakata vardık. Bir protokol imzaladık. Düzenleyeceğimiz mitingi bir anlaşma sağladığımız için iptal ettik.” dedi. Erturhan, protokole işçiler adına kendisinin yönetim adına da Genel Müdür Yardınmcısı Saffet Beştepe'nin imza atacağını dile getirdi.

“Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın şubeyi ziyaretinden dolayı Sivas Demir Çelik sorununu ve işçilerin sıkıntısını bir an evvel çözüleceğini söylemiş ve Başbakan Davutoğlu’nun mesajını ileterek bir en evvel sorunun çözülmesi için sendikamıza tam yetki vermiştir.” diyen Mustafa Erturhan şöyle devam etti: “Biz ziyaret sonrası iş veren ile bir araya gelip, bir çalışma başlattık. Kısa vadede bu sorunu çözmek için bir protokol imzaladık. Protokol sonrası Ankara’da yapılacak ciddi görüşmelerden sonra İnşallah Demir Çelik ile ilgili sorunun ortadan kaldırılması için gerekli görüşmeleri sağlayıp bakanlarımız ve Başbakanımız sayesinde bu sorunu ortadan kaldıracağız.”

“BAKAN, İŞÇİLERE GÜVENCE VERDİ”

İşverenle anlaştıkları için düzenleyecekleri mitingi iptal ettiklerini kaydeden Erturhan, şu ifadeleri kullandı: “Bir protokol hazırlayarak mutabık kaldık. Sayın Valimizin nezaretinde Pazartesi 09.30’da sendika ve işverenle bir araya gelerek hazırlanan protokolün imzalanıp kamuoyuna ve çalışan arkadaşlarımıza duyurulacağını belirtmek isterim. Sendika olarak işçilerin fikirlerini alarak işçi ve çalışan arkadaşlar için en hayırlısı neyse bunun altına imza attık. Arkadaşlarımız protokole saygı gösterdi. İşçilerin menfaatine olacak bir protokol oldu. İşçi arkadaşlarımızın tek çekincesi samimiyetti. Milli Savunma Bakanımız gerekli açıklamaları yaparak arkadaşlarımıza güvence verdi. Sivas Demir Çelik’in sağlıklı bir işletme olması için tam yetkiyi sendikamıza verdi. Sendikamız bu konuda ilgili bakanlıklarda görüşmelerini yapacak, artık Sivas Demir Çelik Fabrikasının şehirde konuşulmadığı, işçilerimizin rahat bir ortamda çalışarak evlerini geçindirmeleri için belli bir seviyeye getirilecek. Biz de sendika olarak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

“PROTOKOL, TOPLU SÖZLEŞMEYİ DE İÇERİYOR”

Yapılacak olan bu protokolde toplu iş sözleşmesinin de imzalanmasının da yer aldığını aktaran Mustafa Erturhan, “Toplu iş sözleşmesi sendikanın istediği gibi olmuştur. İnşallah resmi imzalar atıldığı zaman aynı zamanda hem protokol hem de toplu iş sözleşmesine imza atılmış olacaktır.” sözlerini kullandı.