Sivas’ın yöresel lezzetleri arasında yer alan madımak tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Bir çok türkü ve manilere de konu olan madımak, besin değeri yüksek olmasının yanında kalsiyum, demir gibi minareler bakımından da oldukça zengin bir besin olarak biliyor.

Baharla birlikte toplanarak tezgâhlara sunulan madımak, taze bir şekilde yemeği yapılarak tüketilebildiği gibi kurutularak veya konservesi yapılarak kışında yenilebiliyor. Kilosu 8 TL’den satışa sunulan madımak bitkisi yeni çıktığı için fazla ilgi görmüyor ancak, ilerleyen günlerde fiyatının düşmesiyle vatandaşların ilgi görmesi bekleniyor.

Perakende sebze halinde madımak satan Ethem Yıldız, köylerde kadınlar tarafından toplanan madımak bitkisinin yeni çıkması nedeniyle satışlarının henüz istenilen oranda olmadığını, ileri ki zamanlarda fiyatınında düşmesiyle birlikte satışların artmasını beklediklerini söyledi. Uzun yıllardır madımak sattığını anlatan Yıldız, madımağı Ulaş, Hafik ve Soğuk Çermik civarındaki köylerden temin ettiklerini söyledi. Köylülerin yaylalardan ve yüksek kesimlerden topladığı madımağın besin değerinin yüksek olduğunu bunun yanı sıra toplanmasının da meşakkat gerektirdiğini aktardı. Madımağın köylü kadınlar için bir gelir kaynağı olduğunu da kaydeden Ethem Yıldız, besin değeri oldukça yüksek olan madımağın toplanma işleminin çok güç olduğunu vurguladı.

Madımak, kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu gibi, aynı zamanda iyi bir idrar söktürücü ve idrar artırıcı olarak ta biliniyor. Bu sayede böbreklerin sağlıklı olmasına yardımcı oluyor. Madımak bitkisel bir ağrı kesici olduğu gibi antibiyotik görevi de görüyor. Bitkinin özünde organik asitler vardır. Ayrıca kalsiyum, demir gibi minareler bakımından da zengindir. Madımak bitkisi Sivas ve çevresinde yaygın şekilde tanınmasının yanında yörede türkü, şiir ve manilere konu olmuştur.