Bir grup sivil toplum kuruluşu üyesi, Ramazan ayında Çin’in Şincan Uygur özerk bölgesinde Uygurlara uygulanan baskıya tepki göstererek, Çin mallarına boykot çağrısı yaptı. Memur Sen Sivas Temsilcisi İlhan Karakoç, “Çin mallarına hayır diyerek, tepkimizi gösterelim.” dedi.

Protestoya Memur Sen'in yanında Anadolu Gençlik Derneği ile Özgür-Der de destek verdi. Cuma namazı sonrası kent meydanında toplanan sivil toplum kuruluşları Çin’in Şincan Uygur özerk bölgesinde Uygurlara uyguladığı baskıyı protesto etti.

Çeşitli sloganlarla Çin’i protesto eden kalabalık grup adına açıklama yapan Memur Sen İl Temsilcisi İlhan Karakoç, 15 gündür Çin’in bölgeyi askerle kuşattığını ve oruç tutmayı yasaklandığını savundu. Karakoç, “Yüreğimiz yaralı, gönül rahatlığıyla iftar edemiyoruz. Doğu Türkistan’da oruç tutmakta yasak, başörtülü kadınlar taciz ediliyor, keyfi bir şekilde gözaltına alınıyor. Kur’an eğitimi engelleniyor, 500 bin civarında çocuk zorla ideolojik eğitimlere tabi tutuluyor. Çin hükümeti Doğu Türkistanlı kardeşlerimizi Çinceyi kullanmaya zorlayarak asimilasyon politikaları uygulamaktadır.” diye konuştu.

Çin’in yaptığı baskılar karşısında uluslararası kamuoyunun seyirci kaldığını öne süren Karakoç, “Çin hükümetinin soykırıma dönüşen uygulamalarını, her yıl yüzlerce Müslümanın şehit olmasına sebep oluyor. Dünya bu soykırıma, bu insanlık zulmüne ve vahşete seyirci kalarak ortak oluyor. Yaşanan zulümler karşısında uluslararası kamuoyu her zamanki gibi üç maymun oynuyor. Bu zulme dur demek için tüm vicdan sahiplerini ayağa kalkmaya davet ediyoruz.” dedi.

Boykot çağrısı da yapan İlhan Karakoç, “Doğu Türkistan’daki bu vahşet, alçaklık ve soykırımı protesto etmek için boykot çağrısı yapıyoruz. Çin mallarına yönelik kapsamlı bir boykotla, yaşananların hesabını kesinlikle sormalıyız. ‘Çin mallarına hayır’ diyerek tepkimizi gösterelim.” açıklamasını yaptı.

Eylemi yapılan duanın ardından sona erdi.