Sağlık çalışanları görev yaptığı hastanede silahla vurularak öldürülen Dr. Kamil Furtun’a yapılan saldırıyı protesto etmek için iş bıraktı. Kent meydanında bir araya gelen sağlık çalışanları şiddeti önleyecek yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi. Eyleme Tabipler Odası, Türk Sağlık Sen ve Sağlık Emekçileri Sendikası üyeleri destek verdi.

Sendikalar adına konuşan Sivas-Erzincan Tabipler Odası Başkanı Dr. Sedat Özbay, “Sağlık ortamında hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet artış göstermiş ve en son 29 Mayıs’ta Samsun’da göğüs cerrahisi uzmanı olan meslektaşımız Dr. Kamil Furtun’un şehit edilmesiyle devam etmiştir.” dedi.

Hastanelerin sağlık çalışanları için gün geçtikçe tehlikeli ortamlar oluşturduğuna dikkat çeken Özbay şöyle konuştu: “Bu ortamda hekimler ve sağlık çalışanları kendilerini güvende hissetmemektedir. Amacı insanlara yardım ve tedavi olan hekimlerince sağlık çalışanlarının güvenli koşullarda çalışması ve olabilecek şiddet riskinin azaltılması en doğal hakkımızdır. Hükümet, siyasetçiler, yöneticiler ve bir kısım medyanın ‘Sağlık Çalışanlarını’ itibarsızlaştıran, küçük düşüren, hedef gösteren kışkırtıcı üslubu ve açıklamaları maalesef sağlık çalışanlarına karşı saldırıların artmasında rol almıştır. Şiddet uygulayanlar gerekli cezalara çarptırılmadıkça yapılan suçun yanına kar kalacağı algısı güçlenerek bu tür olayların daha da artacağı kaygısını taşıyoruz.”

Konuşmanın ardından saygı duruşunda bulunulması ile sağlık çalışanları dağıldı.

Sağlık Sen de yaptığı açıklamayla saldırıyı kınadı. Numune Hastanesi önünde toplanan Sağlık-Sen üyeleri adına açıklama yapan Şube Başkanı Efe Zileli de “Bu menfur saldırı şiddetin toplumumuzu ne denli etkisi altına aldığını bir kez daha gözler önüne sermektedir. Sağlık kurumlarında hastaların canı nasıl hekimlere, sağlık çalışanlarına emanetse, sağlık çalışanlarının canı da devlete emanettir. Maalesef sağlık çalışanları kendilerini güvende hissetmemekte, çalışanlar şiddete uğrama kaygısı içinde görevlerini sürdürmeye çalışmaktadırlar. Bu olayla bir kez daha ortaya çıkmıştır ki güvenlik hastanelerimizin en önemli sorunudur.” diye konuştu.

Basın açıklamasına Sağlık Müdürü Dr. Adil Kaya ile Halk Sağlığı Müdürü Dr. Levent Sağlam da katıldı.