Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bağ bozumu zamanı geldi. Bağı olan Siverekliler, ilçenin en iyi üzümü olarak bilinen şire üzümünden bulamaç, bastık, sucuk, kesme yaparak, kışa hazırlanıyor.

İlçeye 5 km uzaklıkta bulunan Karpuzcu köyündeki Bilgiseven ailesinde de bağ bozumu telaşı yaşıyor. Aile, halk arasında 'kerge dönemi' denilen bulamaç yapmak için sonbahar mevsimiyle birlikte bağlardan topladığı salkım salkım şire üzümünü eve getiriyor. Daha sonra üzüm şu işlemlerden geçiriliyor: Şire üzümünün ezik ve kuru olanları ayıklanıp, basmak için geniş delikli üzüm basma torbalarına doldurulur. Taşlardan veya tahtadan, son dönemlerde ise demirden yapılan, içi oyuk, sadece üzüm basımında kullanılan büyük 'yalak'lar halk arasında 'kurna' denilen kaplara üzümler konularak, üzerine basılarak üzümün suyu çıkarılır. Kazanlara doldurulan şire suyu kısık ateşte 3-4 saat kaynatılır. Bulamaç kaynadıkça kazandan sulu olan kısmı alınıyor, bezlerin üstüne sürülür. Bezler kurutulmaya bırakılır. 1 gün güneşte bekletilen bulamaç sürülmüş bezler daha sonra toplanır. Çeşitli işlemlerden geçirilen şıra, pekmez ve kuru yemiş yapımında kullanılır.

Ailenin reisi İbrahim Bilgiseven bulamaç yapımıyla ilgili şunları söyledi: "Bağlarda sallarından topladığımız üzümleri basıp şiresini çıkarıyoruz. Gece saat 01-02 sıralarında gelip ateş veriyoruz altına, temizliğini yapıyoruz, süzüyoruz ve bulamaç haline geliyor."

Ailenin annesi Zekiye Bilgiseven de şunları anlattı: "Gelinleri kızları aldık, bağa geldik. Üzümü topladık, getirip bastık, şiresini çıkardık. Kazanları doldurduk, ateşe verdik. Sabah 01.00'de biz kalktık bir kazan bastık, bir kazanda pekmez yaptık. Bulamacı bezlere sürüyoruz. Bazılarını dostlarımıza, gelinlerimize, kızlarımıza veriyoruz ,fazla olursa da satıyoruz."