Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Kadın Meclisi adlı bir grup İran’ın Mahabad kentinde tecavüz edilmeye çalışıldığı sırada otelin 4. katından atlayarak yaşamına son verdiği iddiasıyla gündeme gelen Ferinaz Xosrawani için basın açıklaması yaptı.

İlçenin Güzelkuyu meydanında bir araya gelen Kadın Meclisi üyelerine, HDP ilçe teşkilatı ve bir grup vatandaş destek verdi. ‘Kadına Özgürlük’, ‘Ferinaz’ın hesabı sorulacak’ sloganları atan grup adına basın açıklamasını HDP Siverek İlçe Eş Başkanı Yıldız Alreşanlı okudu. Kürtlere dönük saldırıların artarak devam ettiğini iddia eden Alreşanlı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“DAİŞ adı altında sömürgeci devletlerin ve bölgesel güçlerin Kürt Halkına ve kazanımlarına dönük aratmayacak türde saldırılar geliştirilmiştir. Bundan dolayı “İRAN istihbarat üyelerinin tecavüz girişimine karşı bir direniş olarak 26 yaşındaki Ferinaz Xosrawani kendisini çalıştığı Tara Hotel’in 4. katından atarak yaşamına son vermiştir. Bu salt bir grup erkek tarafından gerçekleştiren bir olay değil, İran devletini kadın üzerinde yürüttüğü politikanın erkek somutunda yansımasıdır. Devlet aklı erkek aklıdır, bunun için gerçekleştirilen hiçbir taciz, tecavüz ve kıyım devletten bağımsız gerçekleştirilemez. Kürt kadını Ferinaz Xosrawani şahsında kadın onuruna ve halkımıza yapılan bu saldırı Mahabad’da bir isyana dönüşmüştür. Bu haklı isyan esasta İran Devleti’nin onlarca yıldır yaptığı zulme ve katliama karşı bir isyandır, halkımız artık zulümleri kaldıramayacak düzeye gelmiştir. Sadece Mahabad’la da sınırlı kalmayan bu tepki Doğu Kürdistan’ın diğer kentlerine de yayılmaktadır. Bu alçakça saldırının hesabını vermesi gereken İran devleti, bunun yerine kentte olağanüstü hal ilan ederek, halkın tepkisini bastırmak için binlerce asker yığmıştır. Mahabad’dan yansıyan bilgiler ve fotoğraflar İran Devleti’nin saldırı dalgasının başladığını, devletin bu saldırılarında iki sivilin yaşamını yitirdiğini ve 50 kişinin de yaralandığı ifade edilmektedir.

Bu durum Kürt Halkı’nın ve kadın onurunun hedef alınması anlamına gelmektedir. Kobané ve Şengal’de halkımızın yüz yüze kaldığı vahşet neyse, Mahabad’da, Meriwan’da ve diğer Doğu Kürdistan kentlerinde halkımızın maruz kaldığı vahşette aynıdır. DAİŞ çeteleri, halkları barbarca katlederken, İran’da aynı yöntemle kadınlara tecavüz ediyor. İran Devleti’nin yaptığı açıklamalar ise, faşistçe ve alçakçaydı. Rejime göre ‘Tecavüz girişimi o kadar mühim değil’ . Fakat İran rejimi öncelikle Kürt kadını Ferinaz Xosrawani’nin direnişi ve tavrı ile sonran da Doğu Kürdistan halkının isyanı ile deşifre olmuştur.

Teslim olmayan ve direnen duruşuyla tecavüzcülere ve kirli rejime yaşamını sonlandırarak cevap veren Ferinaz Xosrawani’nin direnişini sahiplenmek, İran devletini ve onun katliamcı tecavüzcü politikalarını protesto etmek için, tüm halkımızı gelişen bu olay karşısında acilen tavır koymaya, alanlarda protesto eylemleri geliştirmeye, İran Devleti’nin gelişen protestoları katliamla bastırma girişimine karşı, tüm halkları ve dünya kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz”

Bir süre olayı akışla protesto eden ve slogan atan grup, olaysız dağıldı.