7 Haziran seçimleri sonrasında yaşanan siyasi belirsizliğin ardından meydana gelen terör olayları esnafı olumsuz etkiliyor. Geçen yılların aksine bu yıl ciro anlamında beklentilerin altında kalan esnafı, düğün-dernek cemiyetleri ve tatile gelen gurbetçiler ayakta tutuyor. Bursa’da yaklaşık 700 yıldan beri ticaretin kalbinin attığı yer olan tarihi hanlar bölgesi esnafı da siyasi belirsizlikten şikayetçi. Bir an önce siyasi belirsizliğin giderilmesini isteyen esnaf birlik başkanları, ülkede huzurun sağlanmasını bekliyor.

Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği (BTÇH) Başkanı Muhsin Özyıldırım, 450 dönüme yakın tarihi hanlar bölgesinde yaklaşık 4 bin esnafın hizmet verdiğini söyledi. Hanlar bölgesinde 700 yıldır ticaret devam ettiğini ifade eden Özyıldırım, “Her yaz olduğu gibi düğüncülerimiz ve cemiyetçilerimiz alışverişlerini çarşılarımızdan yapıyor. Yine Arap turistler başta olmak üzere çarşılarımıza gelip buradan hizmet satın alıyor. Ayrıca Avrupa’da çalışan gurbetçi müşterilerimiz de yıllık izinlerinin bir bölümünü buralarda geçiriyor ve alışveriş yapıyorlar.” dedi.

GÜNDE 150 BİN İLA 300 BİN ARASINDA ZİYARETÇİ

Hanlar bölgesinin günde yaklaşık 150 bin ila 300 bin arasında insanın ziyaret ettiğini anlatan Özyıldırım, “Bir önceki yılla mukayese edersek bu sene bir miktar daha gerideyiz. Telafi etmeyi umuyoruz. Gerçekten bu yaz alışverişinde seçim ortamı nedeniyle ortaya çıkan belirsizliklerin telafisi düğüncülerimizle, yerli ve yabancı Arap veya Avrupalı turistlerimizle biz ayakta kaldık diyebiliriz ama en büyük beklentimiz sonbahar.” ifadelerini kullandı.

Çarşıdaki doluluğun alışverişe yansımamasından yakınan Özyıldırım, şunları kaydetti: “Çarşılarımız yine doluluk yaşıyor ama bu doluluk ticarete yansımıyor. Özellikle bu yaz beklentimizin biraz gerisindeyiz. Seçim öncesi ve sonrasındaki ortaya çıkan siyasi tablonun da bunda etkisi olduğunu düşünebiliriz. Bizim arzumuz siyaseten belirsizliğin bir an önce ortadan kalkması ve huzur ortamının tesis edilmesi. Huzur ortamının olduğu yerde ticaretin daha da güçleneceğini biliyoruz.”

ALTIN DAHA DA ARTABİLİR

Bursa Kuyumcular Oda Başkanı İsa Altıkardeş ise kapalı çarşıda geçen yazlara göre altında düşüş hissedildiğine işaret ederken, “Ancak yabancı turistimiz bu sene biraz fazla. Düğüncülerimiz altın alıyor. Seçim döneminde altın biraz daha yükselir gibi görünüyor. Koalisyon ihtimali biraz zor, sıkıntılı, tekrar seçime gidecek Türkiye, bu anlarda altın biraz daha yükselir gibi duruyor.” şeklinde uyarıda bulundu.

Bursa Kapalı Çarşı Düğüncüler Çarşısı Başkanı Mehmet Recep Erkoşan da sıkıntılı bir alışveriş süreci geçirdiklerine dikkat çekerek, “Bu süreci siyasi seçim döneminde bayağı hissettik. Bunun akabinde devam eden belirsizlik ve Ramazan’ın yaza gelmesiyle bu süreci uzattı. Son zamanlarda düğün sezonu ve Arap popülasyonu ile işlerimizde bir artış oldu ama bu yeterli mi tartışılır.” dedi.

Geçen senelere nazaran işlerin daha sıkıntılı olduğunu bildiren Erkoşan, şöyle devam etti: “Zaten her geçen sene bir önceki seneyi aratır durumdaydı. Ama bu sene siyasi belirsizlik, seçimden sonraki belirsizliğin uzaması çarşılarımızdaki zaten az olan hareketin daha da düşmesine neden oldu. Ayrıca siyasi belirsizlikte bir daha seçim olmasını ben ülkemiz adına ve kendi adıma bir yıkım olarak görüyorum. Çünkü bu harcanan paralar hepimizin cebinden çıkan paralar.”

Kapalı Çarşı Bakırcılar Dernek Başkanı Yüksel Köse de seçimden sonra belirsizliklerden dolayı işlerin durduğunu anlatırken, “Bu yaz bizi daha çok düğün, dernek işleri kurtarıyor ve yaz sezonu nedeniyle gelen yabancılar, Araplar ve Almanya başta olmak üzere Fransa gibi Avrupa’dan gelen işçilerimiz piyasayı ayakta tutuyor.” diye konuştu.