Bank Asya'nın yönetimine polis baskınıyla el konulmasına tepkiler sürüyor. CHP, MHP ve SP Gümüşhane il başkanları, gece yarısı sermayesi güçlü bir bankaya yapılan operasyonun telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini ve bunun muhalefeti bastırmaya yönelik bir girişim olduğunu ifade ettiler.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gümüşhane İl Başkanı Atilla Sait Özdamar, Bank Asya’nın yönetimine el konulmasının bir domino etkisi oluşturacağını ve böyle bir durumun telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Polis baskınıyla yapılan müdaheleyi çok ilginç ve manidar bulduklarını söyleyen Özdamar, "Bir finans kuruluşunun TMSF’ye devredilmesi domino etkisi yaratır. Domino da en küçük parça en büyük parçayı devirir. Zati ülkemizde yaklaşan ekonomik bir daralma var. Bir finans kuruluşunu daraltırsanız bir başka finans kuruluşunu da daraltmış olursunuz. Bunlar bir bütünün parçalarıdır, bir zincirdir. Bir zincir en küçük parçası kadar güçlüdür. Bu halkanın birini kopartırsan o zinciri kopartmış olursun. Sonra bir daha eklemesi zor olur. Bunun ekonomiye de ciddi yansımaları olur." dedi.

'İKTİDAR, ÇIKAR ELDE EDEMEDİĞİ EKONOMİK KURUMLARI KAPATIYOR'

Geçtiğimiz yıllarda Tansu Çiller, Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Numan Kurtulmuş’un hep birlikte Bank Asya’yı büyük bir zevkle açtıklarını, şimdi bir evrak geciktirildiği bahanesiyle yönetimine el koyulmasını seçimler öncesi muhalefeti bastırma hareketi olarak gördüklerini vurgulayan CHP Gümüşhane İl Başkanı Atilla Sait Özdamar, şöyle konuştu: "Türkiye’deki bütün muhalif hareketleri susturmak için olağanüstü bir çaba içine girmişler. Bu da mevcut iktidarın çok ciddi korkularının olduğunun göstergesidir. Çatırdadıklarının göstergesidir. Muhalefeti ne kadar çok sustururlarsa o kadar çok güçleneceklerini düşünüyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı, başbakanlık yaptığı dönemde 'ne istediler de vermedik' diye feryadü figan ediyordu. Şimdi soruyorum, hükümet Bank Asya’dan ne istedi de vermediler. Tersine mi dönüştü acaba. Çünkü kapatılan, el konulan işletmelere baktığımızda Türkiye’deki hepsi muhalif yapılar. Şunu da sezinliyoruz. Bu el koymalar, tutuklamaların birçoğunun ekonomik temelli olduğunu, bu yapılardan mevcut hükümetin ekonomik edinimler elde edemediğini ve bu açıdan buraların kapatıldığını görüyoruz. Futbol kulüplerinden, fabrikalardan, bankacılık finans sektörü, basın yayın ve madenciliğe kadar bir kapatma ve el konulma var. Bunlara baktığımız zaman hepsi ekonomik temelli. Zati bu adamların fıtratında para yatıyor. Bu ekonomik edinimleri elde edemedikleri için Gümüşhane’yle ilgili Koza Altın Madeni’nin Kemalettin Aydın’ın Meclis konuşmasında '2.9 katrilyon para kazandılar' diyor. Peki bu kazancın istihraç bedelini nereye yatırdılar. Burdan pay alamadıkları için mi burayı kapattılar? Bank Asya’dan istedikleri payı alamadıkları için mi kapattılar? Daha önceki spor kulüplerinden pay alamadıkları için mi kapattılar? Fabrikalar, işletmeler bütün bu finans sektörlerinden pay alamadıkları için mi kapattılar? İstiyorlar da vermiyorlar mı? Kesinlikle burada masumane bir düşünce olduğuna inanmıyoruz. Mevcut iktidar buralardan bir çıkar elde etmek istedi. Bu çıkarı elde edemediği için buraları kapatıyor. Buradaki hedef; yıldırma politikalarıyla bankadaki mevduatı düşürtüp bankaya el koymak."

'HÜKÜMET EGOSUNU TATMİN İÇİN ÜLKEYİ KRİZE SÜRÜKLÜYOR'

Bank Asya’ya polis baskınıyla yapılan operasyonun hükümetin egosunu tatmin etmeye yönelik olduğunu vurgulayan MHP Gümüşhane İl Başkanı Ali Ateş, "Finansal açıdan Türkiye’nin en güçlü bankalarından birine hükümetin sadece siyasi egosunu tatmin etmek için el koyması önümüzdeki süreçte Türkiye’yi krize sürükleyecektir. Bankacılık güven üzerine kurulu bir sektördür. İnsanların güvenini sarsmamak gerekir. Yapılan operasyon, Türkiye ve dünyadaki sermaye piyasalarında bankalara güvensizlik duymaya sebep olur. Ne talihsizdir ki dün açılışını yaptığı yüzde 100 Türk sermayesinden oluşan bir bankayı kapatacak kadar gözlerini kin bürümüş. Bir şey yapılırken her şey enine boyuna düşünülmelidir. Yapılan operasyonu kınıyoruz." şeklinde konuştu.

'MİLLET MAZLUMUN VE HAKLININ YANINDA YER ALIR'

Saadet Partisi (SP) Gümüşhane İl Başkanı Av. Akın Demir de operasyonu üzüntüyle karşıladıklarını, ne pahasına olursa olsun her zaman mazlumun ve haklının yanında olan milletin bankasına sahip çıkacağını söyledi.

Türkiye’deki sermaye ve bankacılık sektöründe sermaye açısından ilk üç sırada olan itibarlı bir bankaya yönelik böyle bir hadisenin vuku bulmasının kabul edilemez olduğuna değinen Demir, "Bu olay endişelerimizi artırmıştır. Bilindiği üzere ekonomiler, bankacılık faaliyetleri ve sermaye transferleri üzerinden yürümektedir. Ekonomilerin bel kemiğini bankalar oluşturmaktadır ve bankacılığın üzerine bu şekilde gidilmesi Türkiye’ye yabancı sermayenin akışı noktasında büyük kayıplara sebebiyet verecektir. Yabancı sermayenin Türkiye’den çıkışını hızlandıracaktır. Hangi niyetle yapılmış olursa olsun insanların kafalarındaki kuşkuyu gidermeyecektir. TMSF’nin yaptığı açıklamalar kamu vicdanında karşılık bulmamıştır. Bu nedenle yapılan operasyonu üzüntüyle karşıladığımızı ifade etmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bank Asya’yla ilgili 6 aydır ciddi bir operasyon yürütüldüğünü ve bu operasyon sonrasında halkın bankasına sahip çıktığını kaydeden Başkan Demir, "Milletimiz, bankasına sahip çıktıkça siyasi iradenin bu direnci ortadan kaldırabilmek için son bir hamle yaptığını düşünüyoruz. Çünkü bu banka sermaye açısından Türkiye’de ilk 3 banka arasındadır. Şu ana kadar Bank Asya’yla ilgili herhangi olumsuz bir olay yaşanmamıştır. Bu saatten sonra böyle bir operasyonla TMSF’nin Bank Asya’nın üst yönetiminde değişikliğe gitmesi ister istemez kamuoyunda bir endişeye sebebiyet verecektir. Bizim milletimiz her zaman mazlumun, haklının yanındadır. Hiçbir zaman ne pahasına olursa olsun hak dava mücadelesinde yılgınlık göstermeyecektir. Yapılan bu operasyon karşısında da bankasına sahip çıkacaktır." şeklinde konuştu.