Yurdu etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, kalın giysiler yerine, ince giysilerin kat kat giyilmesini tavsiye ediyor. Osmangazi Tıp Merkezi KBB uzmanı Dr. Feyyaz Alpargun, “Soğuk havadan korunmak için mandalina, portakal, elma ve ayva gibi meyveleri tüketin.” dedi.

İnce kıyafetler giyilip bol bol sebze meyve yenmesi gerektiğini ifade eden Alpargun, şu tavsiyelerde bulundu: “Kar yağışlı soğuk hava dalgasında, özellikle enfeksiyon hastalıklarından korunmak için çok dikkatli olunmalıdır. Çocukların, 65 yaş üstü yaşlıların ve bağışıklık sistemini baskılayan birtakım tedavi gören hastaların çok dikkatli olması gerekmektedir. Soğuk havadan korunmak için kalın giysiler giymek yerine, terlediğimiz zaman teri üzerimizde soğutmayacak biçimde daha ince giysilerle en az üç kat giyinmek, sağlık açısından daha faydalıdır.”

'HAVA KİRLİLİĞİNİN ETKİSİNİ AZALTMAK İÇİN KAŞKOL VE ATKI TAKILMALI'

Hava kirliliğine de dikkat çeken Uzm. Dr. Alpargun, şöyle devam etti: “Hava kirliliğinden korunmak için ve soğuk havanın üst solunum yolları ya da akciğerlere yapacağı tahriş edici etkiyi azaltmak içinse kaşkol ve atkı kullanılması gerekir. Bunların yanında vitamin destekleriyle koruyucu birtakım ilaçların alınması da soğuk havalardan korunmak için etkili bir yöntemdir. Sebze, çay ve diğer sıcak içeceklerin tahriş edici etkisinin olmaması, onların hastalıklara karşı bünyeyi korumasını sağlamaktadır.”

Çocuklar ve bebeklerin de soğuk havadan korunmak için C vitamini açısından oldukça zengin olan mandalina, portakal, elma ve ayva gibi meyveleri yemesi gerektiğini belirten Alpargun ateş yükselmesi, burun akması ya da boğaz yanması gibi enfeksiyon belirtilerinde en kısa zamanda hekime başvurulması gerektiğini ifade etti.