Muş’ta dondurucu soğuk, kan bağışını olumsuz etkilemeye başladı. Kızılay Muş Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kenan Şeker, mevsim şartlarından dolayı bağış miktarının düştüğünü, bunun için otobüsle çalışmalarını devam ettiklerini söyledi. Şeker, kanın acil değil, devamlı bir ihtiyaç olduğunu hatırlattı.

Soğuk havada düşen kan bağış miktarını yükseltmek isteyen Kızılay Muş Kan Bağış Merkezi ekibi, çareyi hükümet konağı önüne otobüs getirmekte buldu. Üç gündür otobüste bağış kabul eden Kızılay ekip, ancak 56 ünite kan toplayabildi. Kışın kan ihtiyacını karşılamada zorlandıklarını ifade eden Müdür Şeker, şunları söyledi: “Kar yağışına rağmen Kızılay Muş Kan Bağış Merkezi ekibi olarak çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Zaman zaman eksi 15 ile 20 dereceyi bulan soğuğa rağmen kan bağışı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kan bağış otobüsümüzle üç gündür şehir merkezinde faaliyet gösteriyoruz. Kışın kan bağış oranı düştüğünden dolayı bize kan veren herkese çağrıda bulunduk. Otobüsümüzde yapılan kan bağış çalışmaları kapsamında ilk günde 26 ve ikinci günde 24 kişi cevap verdi, üçüncü günde ise şu anda yaklaşık 10 kişi bağışta bulundu.” Soğuk havada kan vermenin hiçbir yan etkisinin olmadığını kaydeden Dr. Şeker, “Kan bağışında bulunmak isteyen tüm vatandaşlarımızı buraya davet ediyoruz.” dedi.

'GRİP OLAN VATANDAŞLARIMIZDAN KAN ALMIYORUZ'

Kan bağışı ile daha sağlıklı olunduğunu vurgulayan Dr. Şeker, grip veya başka herhangi bir hastalığı olanlardan kan almadıklarını hatırlatarak, “Kan bağışlarımızda, ilk etapta kan değerlerini ölçüyoruz. Bununla birlikte grip olan veya herhangi bir hastalığı olan vatandaşlarımızdan kan almıyoruz. Kan vermeyle vücut, yeni kan üretiyor. Vücutta yeni üretilen kan sayesinde birçok hastalığın önüne geçilmiş oluyor ve daha sağlıklı olunuyor ama bazı vatandaşlarımız, grip gibi hastalıkların korkusundan kan bağışında bulunamıyor. Bunun yanlış olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Zaten bir hastalığı olan ve kan aldığımızda doldurduğumuz formlarımızda gördüğümüz bir uyuşmazlık varsa kan almıyoruz. Özellikle bunu belirtmek istiyoruz ki kan vermede herhangi bir sakınca yoktur.” diye konuştu.