Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, havaların soğuması ile cildin dış etkenlere karşı daha zayıf ve savunmasız hale geldiğini belirterek, "Bu nedenle soğuk havalarda bazı önlemler alarak cilt bakımına daha özen göstermek gerekir." dedi.

Soğuk havalarda cilde neler olduğunu ve cildi korumak için neler yapmak gerektiğini anlatan Acıbadem Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, şunları söyledi: "Derimizin hava ile temas eden açık bölgeleri (yüz, eller) kışın kurumakta, kızarmakta, hassaslaşarak çatlayabilmektedir. Kışın kan dolaşımımız daha yavaştır. Bu nedenle cildin ihtiyaç duyduğu besleyici maddeleri alması zorlaşır. Bu da cilt kuruluğuna neden olur. Ayrıca ter ve yağ bezlerimiz daha yavaş çalışır. Tüm bunların sonucunda cildimiz kendini dış etkilere karşı koruyamaz hale gelir ve kaşınmaya, kızarmaya, renk değiştirmeye başlar. Cildin esnekliği azalmaya başlar, çatlamalar, pullanmalar görülür. Bu durumda erken cilt yaşlanması için gerekli zemini hazırlar. Kışın cilt bakımına dikkat edilmediği takdirde kırışıklık, sarkma, çatlama, leke problemi, akne gibi sorunların artmasına neden olabilir."

Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, kışın cilt için alınması gereken önlemlerle ilgili şu bilgileri verdi: "Yüz, el gibi hava ile temas eden bölgeleri daha yoğun nemlendirmek, deterjan, sabun gibi daha az tahriş edici ajanlara maruz bırakmak. Kışın soğukta mutlaka eldiven kullanmak. Atmosferin soğuk ve kirli havasından etkilenen cildi akşam uygun temizleyicilerle arındırmak. Bol sıvı, meyve, sebze tüketmek, dengeli beslenmek. Yazın güneşin dik açı ile gelmesi nedeniyle cildin ultraviyoleden göreceği zarar kışın özellikle yüksek rakımlarda (dağ, kayak sporu vb) çok daha etkili olabileceğinden güneş koruma önlemlerine aynı titizlikle devam etmek. Alerjik ve hassas cildimiz varsa mevcut cilt problemlerini çok fazla bekletmeden bir uzman ile görüşmek. Cildimiz için önerilen ürünleri bilinçli ve uzman kişilerin tavsiyesine göre tercih etmek. Önemli olan çok ürün kullanmak değil, isabetli ve doğru seçimle yapılmış ürünleri kullanmak. Çok sık duş almak, cildin kendini nemlendirmek için ürettiği doğal yağı azaltacağı için bu alışkanlığı makul düzeye indirmek. İş çalışma temposu gereği çok sık el yıkama durumu varsa nemlendirme sıklığını artırmak."