Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devam eden sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Mezopotamya Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Serhat Karaşin mahkemeye başvurdu. Bölge İdare Mahkemesine başvuran Karaşin, söz konusu idarenin bu işleminin hukuka ve yasaya aykırı olduğunu ve sokağa çıkma yasağı işleminin iptalini talep etti.

Anayasa’nın 2’nci maddesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir hukuk devleti olduğu, 13’üncü maddesinde ise temel hak ve özgürlüklerin nasıl ve ne şekilde sınırlanacağı ayrıntılı şekilde düzenlendiğini belirten Karaşin, “Anayasa’nın 13’üncü maddesinde ‘Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.' hükmüne yer verilmiştir. Anayasa’nın 23’üncü maddesinde ise bireylerin seyahat özgürlüğü güvenceye bağlanmıştır. Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de birçok kararında özgürlüklerin genel nitelikli sınırlamasının demokratik bir toplumun gereklerine ve sözleşme hükümlerine aykırı olduğu belirtilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinin 120 bine yakın insanın yaşadığını ve ayrıca UNESCO tarafından korunan, turistlerin görmek istedikleri ve Türkiye’yi uluslararası arenada temsil eden önemli tarihi yerlere sahip bir yer olduğunu anlatan Karaşin, yasağın kaldırılması için şu gerekçeleri sıraladı: “Sokağa çıkma yasağı diğer bir yönüyle de hukuka aykırıdır. Şöyle ki 13 Eylül 2015 tarihli Sur ilçesine ilişkin sokağa çıkma yasağı ilanında kamu ve sağlık hizmetlerinin uygulanabilirliğine ilişkin bir beyan olmaması sebebiyle kolluk birimleri tarafından bu hizmetle bile engellenmiştir. Bu sebeple dahi bu işlemin genel olarak uygulanması Sur ilçesinde yaşayan tüm insanların mağdur olmasına sebebiyet vermektedir. İdare ortaya çıkan güvenlik sorunu karşısında gerekli hazırlık ve tedbirleri alma, güvenlik hizmetini etkili şekilde yerine getirme yükümlülüğü altındadır. Yukarıda arz olunan nedenlerle dava konusu sokağa çıkma işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle iş bu davayı açmak gerekmiştir.”