Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, çiftçinin pamuktan para kazanamayınca soya bitkisinin ekimine yönelmeye başladığını belirtti.

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, pamuktan para kazanamayan Söke çiftçisinin bir bölümünün soya ekimine yöneldiğini söyledi. Çiftçilerin ektikleri üründen karşılığını alamayınca farklı arayışlara girdiğini belirten Kocabaş, “Soya farklı iklim bölgelerine uyumlu, çok değişik özellikteki çeşitleriyle, Mayıs-Ekim aylarında ortalama sıcaklığın 25 derece olduğu iklimlerde yetişen bir bitki. Baklagil bitkisi olan soya, ekildiğinde toprağa azot kazandırarak kendisinden sonra ekilecek ürünlerde verimi arttırdığı gibi, gübre tasarrufu da sağlıyor. Ülkemizde ssoya önceleri Karadeniz Bölgesi’nde ekilirken, son 20 yıldır ikinci ürün olarak Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nin sulanabilen arazilerinde de ikinci ürün olarak ekilmeye başladı. Türkiye soya üretiminin yüzde 80- 85’ini Adana ve Osmaniye illerindeki ekim alanlarından sağlamakta. Soya yağı önemli bir yağdır. Dünyayı besleyen 5-6 önemli bitkisel üründen birisi olan soya, yağı çıkarıldıktan sonra kalan küspesinin de çok besleyici olup proteince zengin olması özellikle kanatlı sektörü tarafından yem olarak tercih edilmektir.” dedi.

Söke Ovası'nda da bir kaç yıldır soya ekimi yapıldığını ve her geçen yıl ekilen alanın arttığını ifade eden Kocabaş, “Geçen yıl buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ekilen soyada dönümde 390 kg verim alındı. Maliyetinin, pamuğa göre daha az olması, satışında sıkıntı olmaması, geçen yıl 1, 25 TL ila 1, 60 TL arasında fiyatının seyretmesi ve bu fiyatlara 50 kuruş destekleme priminin de eklendiğini dikkate aldığımızda soya ekimi çiftçimiz tarafından tercih edilir bir duruma geldi. Bu yıl Söke ovasında yaklaşık 3 bin dönüm 1. ve 2. ürün soya ekimi yapıldı. Pamuk üretimindeki maliyetlerin yüksekliği nedeniyle yeterli kazanç elde edemeyen çiftçimiz pamuk üretiminden yavaş yavaş vazgeçerek, alternatif olabileceğini düşündüğü soya ürününe yönelmeye başladı. Altını çizerek söylüyorum, elbette alternatif ürünleri araştırarak soya gibi denemeler yapacağız ancak biz, üretimini çok iyi bildiğimiz pamuktan vazgeçemeyiz. Buradan ilgililere bir kez daha sesleniyorum. Pamuk üretimindeki gittikçe yükselen maliyetleri KDV ve ÖTV gibi vergilerin ağır yükünü üzerimizden alacak bir destekleme politikalarını bir an önce uygulamaya geçilmesi gerekiyor. Özellikle yeni kurulacak hükümetten gerekli adımların atılması umuyoruz." şeklinde konuştu.