Sökülmek üzere Aliağa ilçesine gelmekte olan, yüksek miktarda tehlikeli madde, petrol atığı ve ağır radyoaktif madde içerdiği iddia edilen gemi, İzmir’i alama geçirdi. Çevreciler, "Kuito" adlı tankerin Aliağa’ya yanaştırılmaması çağrısında bulundu. Geminin pazartesi günü söküm bölgesine gelmesi bekleniyor. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği iddiaları yalanlarken Aliağa Liman Başkanlığı ise gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emine Kınay, gemiyle ilgili resmi bilgi talep ettiklerini söyledi. Mevzuatlarda gemi söküm süreçlerinin belli olduğunu vurgulayan Kınay, “Gemi söküm süreçlerinin nasıl yapılacağı mevzuatlarda tanımlanmış. Radyoaktif iddialarının gerçek olması halinde, çevre ve insan sağlığı açısından geri dönüşü olmayan tehlike oluşturur ama mevzuatlarımızda alınması gereken önlemler belli olduğu için ilgili idarelerin bu haberleri de ihbar kabul ederek gerekli tedbirleri alması gerekiyor.” dedi. Söz konusu geminin geleceği bilgisinin daha önce kendilerine ulaştığını aktaran Kınay, şöyle konuştu: “Ancak geminin atıklarıyla ilgili elimizde bilgi yok. Gemi söküm süreçlerinde, gemilerin zaten herhangi bir şekilde radyoaktif madde içermemesi gerekiyor. Mevzuatlara göre bu atıkların ülkemize girişi yasak. Tehlikeli atıklarla ilgili önceden belli süreçlerin yürütülmüş olması gerekiyor. Aynı zamanda gemi söküm işleminden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, ilgili mevzuatlar kapsamında bazı ön analiz ve çalışmaları yapması ve geminin söküme uygun olduğunu belgelenmesi gerekiyor, ancak bundan sonra geminin sökümünün yapılması gerekir.”

DERNEK: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL

Kuito adlı radyoaktif atık yüklü geminin sökülmek üzere Aliağa’ya doğru geldiği iddiaları üzerine bir açıklama yapan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği yetkilileri, iddiaların doğru olmadığını belirterek, en kısa zamanda yazılı bir basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi.

LİMAN: GEMİ TAKİBİMİZ ALTINDA

Aliağa Liman Başkanlığı yetkilileri ise gemiyi takip altına aldıklarını belirterek, “İddialar doğruysa gerekli tedbir alınacak. Gemiye yanaşma izni verilmeyecek. Önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, iddiaların doğru olup olmadığını teyit etmesi gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

BİN TON PETROL ATIĞI VAR

İçinde radyoaktif atık ve tehlikeli atık olan, günlük 100 bin varil petrol işleme kapasiteli "Kuito" adlı tankerle ilgili 2013 yılında hazırlanan rapora göre yüksek miktarda radyoaktif atık ve tehlikeli madde içeriyor. Kuito için yapılan tank etüt çalışmalarında tank, ekipman, borular içerisinde konsantre olmuş yoğun radyasyon seviyesi yüksek maddeler ve tank dibi karbon külleriyle yaklaşık bin ton petrol atığı beyan edilmişti. Texcom firması tarafından 2013 Aralık ayında yapılan radyasyon ölçümlerinde, gemide AREA (Autridade Reguladora da Energia Atomica) standardında belirlenen eşik değer olan 0.23 uSv/saatin üzerinde harici gama dozu değerlerine rastlanmıştı. Ayrıca beş tank için arkaplan rasyasyon değerinin beş katı düzey radyasyon ölçülmüştü.