Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından DİSK, KESK, TTB, TMMOB'un çağrısıyla yapılan yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişi katıldı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Kaya, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Başkanı Beyazıd İlhan, CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Musa Çam, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün yanı sıra ünlü sanatçılardan Tarık Akan, Jülide Kural, Nergiz Çorakçı, Galip Yavuz, Itır Esen, Özgür Çevik, Somalı ailelere destek verenler arasında yer aldı.

ÇOCUKLARIYLA EN ÖNDE YÜRÜDÜ

Yürüyüş korteji geçtiği sırada evlerinin balkonlarına çıkan, kaldırımda duran Somalılardan da büyük destek gördü. Yürüyüşün en önünde bulunan şehit madenci aileleri arasında en büyük ilgiyi ise 'Adalet istiyoruz, hesap soracağız' pankartını taşıyan şehit madenci Bilal Bilgi'nin eşi ve çocukları gördü. Bilal Bilgi'nin eşi Ummuhan Bilgi, 8 yaşındaki oğlu Niyazi Bilgi ve 2.5 yaşındaki oğlu Ali Bilgi ile birlikte adalet istedikleri pankartı yan yana tutup taşıdı.

Yürüyüş korteji yaklaşık 1.5 saatlik yürüyüşün ardından, mitingin yapılacağı kaymakamlık binası önündeki Cengiz Topel Meydanı'na ulaştı.

'BENİMDE OĞLUMUN BU TOPLULUĞUNUN İÇİNDE OLMASINI İSTEDİM'

İlk konuşmayı yapan şehit madenci Kader Yıldırım'ın annesi Elmas Yıldırım, "Eğer bir çocuğu dışarıda döverlerse babasının yanına kaçar anasının yanına kaçar. Bizde devletimize sığınmak istiyoruz. Devlete kötülemek asla istemiyoruz. Çünkü içimden de gelmiyor. Ben bir anayım. Bugün burada bu milletin toplanmasını değil, çocuğunun elinden tutup, pikniğe gitmelerini ve bir yerlere gezmesini istedim. Benimde oğlumun bu topluluğunun içinde olmasını istedim. Ben de çocuklarımla beraber olmak istedim." dedi.

'GELİN YAN YANA, OMUZ OMUZA BİRLİKTE OLALIM'

DİSK Genel Başkanı Gani Beko ise, "Sevgili mücadele arkadaşlarım, bugün burada geçen yıl 13 Mayıs´ta canlarını o güzel insanları kaybedenlerin analarını, babalarını ailelerini ve yetim kalan, çocuklarını sevgi ve saygıyla selamlıyorum." dedikten sonra konuşmasını şöyle devam etti: "Soma madenlere Türkiye Kömür İşletmelerine bırakılacağına kadar, bedeli ne olursa olsun, bizim mücadelemiz devam edecektir. Soma'ya faşist, gerici bağnaz doman insanlara teslim etmeyeceğiz. Buradan sizlere sesleniyorum. Gelin yan yana, omuz omuza birlikte olalım. AKP'nin artık, gitme zamanı geldi." şeklinde konuştu.

'KATİLLERİ BİR KERE DAHA LANETLEMEK İÇİN GELDİK'

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı da, "Aslında katliamın olduğu gün, yüzyılın en büyük katliamı olduğu gün söylemiştik sözümüzü. Yüreğimiz Soma'da, öfkemiz sokakta demiştik. İki nedenle geldik buraya. Birincisi o büyük acının 301 canımızın acısını ailelerle paylaşmak. Ama bu öyle bir şey ki acılar genellikle paylaşınca azalır. Ama Soma katliamının acısı bizim içimizi çok fazla acıtıyor ve paylaştıkça artıyor sevgili arkadaşlar onun için geldik. İkincisi olarak biz bu ülkedeki iş kazası dedikleri, fıtrat dedikleri işin esasında var dedikleri ölümlerin aslında nedenlerini çok iyi biliyoruz. Biz bu katliam yaratanların kimler olduğunu da çok iyi biliyoruz. İşte buraya bu katilleri bir kere daha lanetlemek için geldik." dedi.

Konuşmalardan sonra şehit madenci çocuklardan oluşan bir müzik karosu şarkılar söyleyerek yürüyüşe katılanlardan yüksek alkış alarak, olaysız miting dağıldı.