CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Soma ilçesinde 301 kişinin şehit olduğu maden ocağı faciasının ardından işten atılan 2 bin 831 madencinin tazminatlarının yüzde 90’lık kısmının ödenmediğini bildirdi. Nurlu, işçilerin mağdur olduğunu, Ramazan Bayramı gelirken üç kuruşa muhtaç hale düştüklerini kaydetti.

Milletvekili Nurlu, söz konusu işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından ödenmesi için geçen nisan ayında kanun çıkarıldığını, yüzde 10’unun genel seçimden önce ödendiğini bildirdi. Ödemelerin, 4 Nisan 2015 tarihinde Meclis’te çıkarılan 6645 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a istinaden yapıldığını belirterek, “Meclis'te grubu olan bütün partiler, işçilerin paralarını alması için bu kanuna destek vermişlerdir.” dedi.

13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen facia bahane edilerek, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’de çalışan 2 bin 831 işçinin cep telefonu mesajıyla işten çıkarıldığını hatırlatan Mazlum Nurlu, “Kıdem tazminatları ödenmediği için de işçiler mağdur edilmişlerdir. Hala tazminatlarını alamayan işçiler, Ramazan Bayramı öncesi üç kuruşa muhtaç hale getirilmişlerdir. Hükümet, işsiz madencilerin içinde bulunduğu zor durumu kullanarak tazminatların sadece yüzde 10’luk kısmını, seçim rüşveti olarak 7 Haziran'dan önce ödemiştir fakat seçimde Soma’dan istediği oyu alamayan AKP, işçilerin tazminatlarının kalan kısmını ödememiştir. İşsiz madenciler evlerine götürecek ekmek bulamazken AKP’nin bu durumu seçim malzemesi yapmasını anlamak mümkün değildir. Hükümetin başından beri takındığı bu tutum, maalesef 301 cana mal olmuştur. Binlerce madenci işsiz kalmış, nakliyecisi, servisçisi, sanayi esnafı alacaklarını tahsil edememiştir. Facianın yaralarını hala saramamış olan Soma, ekonomik ve sosyal olarak ağır fatura ödemiştir. Bu nedenle işçilerin tazminat alacakları, bayramdan önce mutlaka ödenmelidir. İşsiz kalan madencilerin hak ettiği kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının tamamının bayram öncesi ödenmesi, işsiz madencileri bir nebze olsun rahatlatacaktır. Soma halkı ve madenciler, hükümetten olumlu bir haber beklemektedirler.” şeklinde konuştu.