Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan maden faciasının yıldönümünde, acılar bir kez daha tazelendi. Türkiye'ye tarihinin en büyük acısını yaşatan, 301 madencinin şehit olduğu facianın yıldönümünde Soma karalar bağladı. Şehit yakınları, sabah ilk olarak, 39 madencinin bulunduğu Soma Maden Şehitliği ile Türk bayrağı ve madenci feneri kullanılarak yapılan anıt mezarlığa akın etti. Acılı aileler, yakınlarının mezarları başında Kur'ân okudu, dua etti, siyah mermerden yapılan mezar taşlarını sildi.

'BİZİM ACIMIZI KAÇAK SARAYLARDA YAŞAYANLAR BİLMEZ'

Şehit madenci Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak, "Bugün tam bir yıl oldu, ilk günkü gibi acılarımız halen devam ediyor." diyerek duygularını ifade etti. Kendilerinin bir yıldan beri çektiği acıları hükümetin bilemeyeceğini söyleyen Çolak, "Onu ancak bizim gibi evlat acısı yaşamış insanlar bilir. Bunu altın varaklı bardaklardan su içenler bilmez, kaçak saraylarda oturanlar bilmez, bunu ancak biz biliriz biz. Biz adalet istiyoruz. Bizim tek talebimiz, devletin korumuş olduğu bürokratların bir an önce zırhlarının kaldırılması. Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, MİGEM, TKİ, sarı sendikanın, denetleme yapan müfettişlerin zırhlarını kaldırsınlar. Gelsinler, Akhisar'da kendilerini arındırsınlar, suçları varsa cezalarını çeksinler. Biz adaletten başka hiçbir şey talep etmedik, etmiyoruz da. Bu davayı fizana da sürseler arkasından gideceğiz, hükümetin hiç şüphesi olmasın." diye konuştu.

Maden şehidi İbrahim Duman'ın babası da, "Bugün yıldönümü. Bir seneden beri yatıp kalkıp ağılıyoruz. Bunları böyle yapanlar cezasını çeksinler. Mahkemeye gidiyoruz, ölen Mehmet Efe'nin üzerine suçu atıyorlar. Ağlıyorum sızlıyorum. Mezarının başına gelip oturuyoruz oturuyoruz gidiyoruz. Yapacak bir şey yok, elimizden bir şey gelmiyor. Ağlasak da sızlasak da çaresi yok. Mekanları cennet olsun." dedi.

'ACILARIMIZ, ÖZLEMİMİZ, HASRETİMİZ ARTTI'

Şehit madenci Ali Çifitçi'nin eşi Sibel Çifitçi de geçen bir yılda hayatlarında değişen tek şeyin acılarının, özlemlerinin, hasretlerinin daha da artması olduğunu söyledi. Çifitçi, "Hayatımızda ne değişebilir ki? Bizim istediğimiz adalet, başka bir şey istemiyoruz. Adalet, adalet, adalet. Şehitlerimiz yattığı yerde rahat uyusunlar. Ellerini kollarını sallayarak gezmesinler, yukarıdan başlayıp aşağıya kadar sorumlular cezalandırılsın. Gelsinler, bizim önümüzde ifadelerini versinler, biz onu istiyoruz ama can güvenlikleri yokmuş. 301'in can güvenlikleri neredeydi? Onlar oradan yanarak çıktılar. Alev yoktu da bu şehitler neden yandı çıktı? Çoğu arkadaşımız, eşlerini bile göremedi. Sadece adalet istiyoruz, cezalarını çeksinler." diyerek eşinin mezarı başında dua etti.