Manisa Barosu eski başkanı ve mağdur avukatı Zeynel Balkız, Soma ilçesinde, 301 kişinin şehit olduğu maden faciasıyla ilgili 436 şahitli, 162 mağdur yaralıyı kapsayan, 487 maktul müşteki sıfatını taşıyan şikâyetçi olan ve 45 sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşmasının 13 Nisan 2015'te yapılacağını bildirdi.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Av. Balkız, “Soma maden kazası ceza davası, Akhisar Ağır Ceza Mahkememiz'de başlamıştır. Bugün itibariyle Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin yol haritası belli olmuştur. Biz buna hukuki deyimle tensip zaptının açıklanması diyoruz.” dedi.

'TUTUKLU SANIKLAR MAHKEMEDE YARGILANACAK'

Balkız, kamuoyunun en çok merak ettiği hususlardan biri olan, sekiz tutuklu sanığın mahkeme salonunda mı yoksa bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile mi yargılanacağı konusuna da açıklık getirdi. Balkız, “İzmir 1 ve 2 no'lu cezaevlerinde bulunan sekiz tutuklu sanığın, acaba SEGBİS'le cezaevinden mi ifadelerinin alınacağı ve sorgulamalarının yapılacağı, yoksa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne mi getirileceği hususu vardı. Muhterem mahkeme, bu konuyu adil yargılamaya uygun çözmüştür. Tabii hakim ilkesine göre her sanık, kendisini yargılayan mahkeme heyetinin önünde bizzat ifade ve sorgulanarak yargılamanın yapılması ve taraf vekillerinin de istedikleri soruları sorabilme imkanı bulabilmeleriydi. Bu nedenle sekiz tutuklu sanığın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya bizzat getirilerek ifadelerinin alınacak olması bizim için, yani mağdur vekilleri veya müşteki vekilleri için çok önemlidir. Herhalde bu durum sanıklar için de çok önemlidir.” dedi.

'TENSİP DURUŞMALARI UZUNDUR'

Av. Zeynel Balkız, “Diğer bir husus, duruşma 13 Nisan 2015 Pazartesi günü başlayacak. Başlayacaktır ama bu kapsamdaki bir davanın ilk duruşmasının yapılması, elbette tensip duruşmaları uzundur, bu bakımdan mahkeme, gün sınırlaması yapmadan, ne gün duruşmalar bitiriyorsa bir gün, iki gün, üç gün, dört gün, bu duruşmaların devam edeceğini biliyoruz. Ayrıca gerek müşteki gerek sanıklar olarak yurdun pek çok yerinde dağılmış taraflar vardır. Mahkeme, hem yargılamayı kolaylaştırmak hem de sürat kazandırmak için Akhisar dışında bulunan tutuksuz sanıkların ve müştekilerin ifadelerinin alınması için talimat yazmıştır ama sanıkların mahkemeye gelmesi için de davetiye celp edilmiştir. Bunlar da yargılamanın adil yapılacağı intibasını bize vermektedir. Bunun yanında sanıkların ilk ifadelerinin alınmasından sonra çıkabilecek olan değişik soruların cevaplandırılması için bizzat görgü tanığı olan şahitlerin ifadeleri birinci celsenin, yani 13 Nisan’da yapılacak olan yargılamanın dışına bırakılmıştır. Sanıkların ifadeleri alındıktan sonra o ifadelere uygun tanıklara sorulacak sorular bakımından bunlar ikinci celsede, daha sonra yapılacak olan yargılamalarda değerlendirilecektir. Sorulan soruların doğru cevaplarının alınabilmesi için bunlar gereklidir.” diye konuştu.

'37 SANIĞIN CEZALARININ ARTTIRILMASINI TALEP EDECEĞİZ'

Balkız, sekiz tutuklu sanık dışında kalan 37 sanığın cezalarının arttırılması için çalışacaklarını beliterek, “Bilinçli taksir ve taksirle adam öldürmeye neden olan 37 kişinin cezalandırılması, ancak Türk Ceza Kanunu 83/3. maddesine göre bilinçli taksir veya taksirin dışında ihmali davranışların devam etmesi suretiyle kişinin ölümüne sebep olmak suçu var. Bunun temel cezası 10 yıl, 15 yıl ve 20 yıl. Biz 37 kişinin, yani tutuklu sekiz sanığın dışındaki sanıkların bu cezadan cezalandırılmasını istiyoruz. Bunu ilk duruşmada söyleyeceğiz. İlk duruşmada, mahkemenin bu anlamda yönünü değiştirmeye çalışacağız.” dedi.

'BAKANLIĞIN ÖNÜNDE ENGEL KALMADI'

Bakanlığın önünde kamu personeline soruşturma izni verilmesiyle ilgili hiçbir engel kalmadığını söyleyen Av. Balkız, “Danıştay, idari yönden bakanlığın soruşturma izni vermeme kararını ortadan kaldırmıştır. Mahkeme kararlarına uymak bir yükümlülük olduğuna göre bir aylık süre içerisinde bunun yerine getirilmesi ve soruşturma izninin verilmesi gerekiyor. Bu izin verildiğinde burada 2010 yılından beri denetleme yapan müfettişlerin, MİGEM Genel Müdürü'nün, genel müdür yardımcısının, saha sorumlusu idari personelin ve TKİ Genel Müdürü ile müdür yardımcılarının yargılanması gerekiyor. Biz hukuk devleti açısından bunu çok önemsiyoruz. Hukuk devletinde yargı kararlarına uymak esas olduğuna göre artık bir aylık süreyi beklemeden bakanlık, derhal soruşturma iznini vermelidir diyoruz.” şeklinde konuştu.