Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma davasında, tutuklu ve tutuksuz sanıkların madende her şeyin düzgün gittiğini ve 301 işçinin neden öldüğüne dair hiçbir fikirlerinin olmadığını söylemelerine tepki gösteren müşteki avukatlardan Selçuk Kozağaçlı, soru sormayı bıraktığını söyledi.

Kozağaçlı, müdafi avukatların sanıklara uzun sorular sorarak madenden kurtulan işçilerin dinlenmesini sürekli ertelediğini öne sürerek, “Ecelden kaçış yok, o işçiler buraya gelecek.” dedi.

Soma davasının 3. duruşmasının 5. celsesinde 38 tutuksuz sanığa doğrudan soru sorulmasının ardından Çarşamba günü madenden sağ kurtulan işçilere soru sorulması planlanıyordu. Mahkemeye verilen ara devam ederken, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, müdafi avukatlardan Yusuf Koçyiğit’e tutuksuz sanıkların çapraz sorgusunu Çarşamba gününe kadar bitirmeyi planladığını, müdafi avukatların sanıklara birden fazla sorusunun olup olmadığını sordu. Bunun üzerine Koçyiğit, tutuksuz sanıklara birden fazla uzun sorularının olacağını ve soruları eksiltmek istemediklerini kaydetti. Mahkeme Başkanı, konuyu yarın değerlendireceğini ifade etti. Duruşmanın başlamasıyla, tutuksuz sanıklardan Harun Güneş doğrudan gelen soruları yanıtlamaya başladı. Gelen pek çok soruda görev ve yetkilerinin bulunmadığını, ocakta herhangi bir sorunla karşılaşmadığını söylemesi üzerine söz alan müşteki avukatlardan Selçuk Kozağaçlı, sanıkların neredeyse hepsinin aynı cevaplar verdiğini ve ölen 301 madencinin neden öldüğüne dair hiçbir şey söylemediklerini belirterek, soru sormayı bıraktığını söyledi.

301 MADENCİ NİYE ÖLDÜ SORUSUNUN CEVABI YOK, SORU SORMAYI BIRAKTIM

Güneş’e '301 madenci niye öldü?' diye soran Kozağaçlı, Güneş’ten “Niye öldükleri hakkında bir fikrim yok.” cevabı alınca, “Ben soru sormayı bıraktım. Harun Güneş’e sorduğum sorunun cevabı hiçbir sanıkta yok. Bütün görevleri yapıyorsunuz, her şey yolunda, hala madende çalışıyorsunuz ve patronunuz maaşlarınızı ödüyor. Sensörler mükemmel çalışıyor, ocakta sıkıntı yok ama ‘bu 301 işçi neden öldü?’ sorusunun cevabı yok. Bu dediklerinizin sizi cezadan kurtaracağını düşünüyorsunuz. Yeni bir şey söyleyecekseniz ben buradayım.” dedi.

ECELDEN KAÇIŞ YOK, O İŞÇİLER BURAYA GELECEK

Müdafi avukatlardan Yusuf Koçyiğit’in sanıklara uzun sorular sorarak Çarşamba günü dinlenmesi planlanan mağdur işçilerin gelişini ertelemeye çalıştığını öne süren Kozağaçlı, “Çarşambayı atlatalım, 'müvekkil işçiye dayanamaz' diye düşünüyorsanız ben buna alet olmam. Ecelden kaçış yok, o işçiler buraya gelecek.” diye konuştu.

DİĞER MÜŞTEKİ AVUKATLARI DA TEPKİ GÖSTERDİ

Bunun üzerine diğer müşteki avukatları da Kozağaçlı gibi duruma tepki gösterdi ve soru sormayacaklarını belirtti. Madenci yakınlarının sanıklara tepki göstermesiyle mahkeme salonu bir anda karıştı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmayı yarın saat 09.00’a erteledi.