Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma maden faciası davasında mahkeme heyetinin, 19 sanığın avukatı olmaması sebebiyle çapraz sorgulamanın yapılamayacağını belirtmesi gerginliğe yol açtı. Yarım saatlik aranın ardından yeniden başlayan duruşmada ara karar bekleniyor.

Dün müşteki avukatlarının talebi doğrultusunda birden fazla sanığın avukatlığını yapan avukatların davadan çekilmesi üzerine ikisi tutuklu 19 sanık avukatsız kaldı. Bugün devam eden duruşmada, bu sanıkları savunan beş avukat, müdahillikten istifa etti. Bunun üzerine sanıklar, avukat bulmak için süre talep etti. Bu arada tutuklu sanıklardan Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın tahliye talebi mahkemeyi karıştırdı. Savcı, süre talebi ve tutukluluğun devamı yönünde mütalaa verdi. Mahkeme başkanı da kararını açıklamak için davaya yarım saat ara verdi. Mahkeme heyetinin kararı aileler tarafından tepkiyle karşılanırken maden şehidi ailelerini sakinleştirmek, müşteki avukatlarına kaldı.

Türkiye Barolar Birliği Koordinasyon Merkezi'nde ailelerle kısa bir toplantı ve durum değerlendirmesi yapan müşteki avukatları, çıkışta kısa birer açıklama yaptı. Bunlardan Av. Can Atalay, “Ortada bir acayiplik vardı. Menfaat ilişkisi vardı. Sanıkların avukatlıklarını aynı meslektaşlar üstlenmişti. Mahkeme, doğrudan sorguya geçilmeden bu sorunun sona ermesine karar verdi. Savcılık, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi. Şu anda sonucu öğrenmek için ara karar verilmesi için içeri giriyoruz ama bu dava yeni başlıyor. Herkes yakından takip etsin. Aileler, salonda bize söz verilmemesine tepki gösterdiler.” diye konuştu.

Ara karar verilmesi,le karşı karşıya olduklarını kaydeden Selçuk Kozağaçlı ise, “Tahliye beklemiyoruz Zaten mümkün değil. Çok uzak bir tarih beklemiyoruz. Ağustos ayı içerisinde devam etmesini bekliyoruz. Avukatların tutulması tartışmasının ardından taraflara söz verilmedi. Yargıç, bir an önce karar vermek istediği için söz vermedi. Bu kararda aileleri tedirgin etti. Bilemedikleri bir oyun döndüğünü düşünüyorlar. Anlayamıyorlar yargılamanın nasıl geliştiğini, o yüzden tedirgin oldular. 19 sanığın avukatı bıraktı. Süre verilecek, yeni avukatlar tutulacak.” dedi.

Mustafa Kaya’nın eşi Naciye Kaya, aranın ardından mahkeme salonuna girmeden baygınlık geçirdi. Salonun önünde hazır bekleyen 112 Acil Sağlık ekipleri, Kaya’ya müdahale ederek tedavi altına aldı.