Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasının 3. celsesinde 235 sayfalık iddianamenin okunması tamamlandı. Duruşmaya ara verilirken öğleden sonraki bölümde sanıkların sorgusu yapılacak.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, maden mühendisi, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, tutuksuz sanıklar, şehit madencilerin yakınları, mağdurlar ve tarafların avukatları hazır bulundu.

Duruşma salonuna ve çevresinde polis, geniş güvenlik önlemi alırken salona girmek isteyenler üst araması yapılarak içeri alındı. Duruşma salonuna telefon, bilgisayar gibi elektronik aletler alınmadı. Davanın ilk duruşmasının üçüncü celsesi iddianamenin okunmasıyla devam etti. 235 sayfalık iddianamenin okunmasının tamamlanmasıyla duruşmaya saat 14.00'e kadar ara verildi. Duruşmanın sonunda şehit madencilerin yakınları sanıklara, 'katiller' diye bağırarak tepki gösterdi.

TUTUKLU SANIKLARIN SORGUSU BAŞLAYACAK

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda ne söyleyecekleri merakla beklenen ve 'olası kasıtla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezaları talep edilen tutuklu sanıkların ifade işlemine geçilecek. İlk olarak bir davanın bir numaralı sanığı olan sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, ardından da Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun ifade vermesi bekleniyor.