Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin şehit olduğu maden ocağı faciasına ilişkin 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davaya, bugün ilk duruşmanın dördüncü oturumuyla devam ediliyor. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında açılan dava, 13 Nisan 2015 Pazartesi günü başlamıştı.

Duruşmada tutuklu sanıklar Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, teknik nezaretçi Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik, tutuksuz 37 sanıktan 27'si ile mağdur aileleri ve sanıkların avukatları hazır bulundu. Katılımın önceki günlere göre az olduğu gözlenen duruşmada tutuklu 8 sanık, jandarma kordonu altında salonda kendilerine ayrılan bölüme alındı. Jandarma ekibi, sanıkların etrafında çember oluşturarak güvenliklerini sağladı. Orta bölümü müşteki ve mağdurlara, sağ tarafı basın mensupları ve seyircilere, sol bölümü ise mağdur aile avukatlarına ayrılan salonda, güvenlik tedbiri olarak ayrıca ön iki sıradaki koltuklara Çevik Kuvvet polisleri yerleştirildi. Sanıkların yoklamaları alınarak başlayan duruşmada, dün ifadesi alınmayan tutuklu üç sanık ile tutuksuz sanıkların savunmaları alınacak. Dünkü oturumda Gürkan, Doğru, Çelik, Adalı ve Ersoy'un savunmaları alınmıştı.

SANIKLAR HAKKINDA TALEP EDİYEN CEZALAR

Davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talebiyle yargılanıyor. Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık içinse bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar arttırılarak uygulanması talep ediliyor.