Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 günü 301 madencinin şehit olduğu faciayla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması kısa sürdü. İki hafta sürmesi beklenirken iki celse süren duruşma, 2'si tutuklu 19 sanığın müdafiliğini yapan 5 avukatın görevlerinden istifa etmesi, sanıkların kendilerine yeni avukat bulmak için süre talep etmesi sebebiyle 18 Ağustos 2015'e ertelendi. Mahkeme heyeti, 8 tutuklu sanığın tahliye taleplerini de reddetti. Tutuksuz sanıklardan olan ancak duruşmalara katılmadığı için ifadesi alınamayan Erdem Canbaz için de zorla getirilme kararı verildi.

Davanın ikinci duruşmasının ikinci celsesinde, aralarında Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 tutuklu sanığın tamamı, 33 tutuksuz sanık, mağdur ve müştekiler ile tarafların avukatları hazır bulundu. Şehit madencilerin yakınları, duruşmaya yine üzerinde yakınlarının fotoğrafı ve "301'in hesabı sorulacak" yazan tişörtlerle katıldı. Duruşma, kimlik tespitinin yapılmasıyla başladı. Celse açılışının ardından sanıkların çapraz sorgularının başlaması beklenirken ilginç bir gelişme yaşandı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, sanık avukatı olarak görev yapan 5 avukatın dilekçe vererek istifa ettiğini söyledi. Aralarında menfaat çatışması bulunan, yönetici konumundaki iş güvenliği uzmanları ile bu kişilerin altında çalışanların aynı avukatlar tarafından savunulamayacağı şeklinde mahkeme heyetinin aldığı kararı hatırlatan Ballı, bu durumda olan sanıklardan taleplerini aldı. Davada sanıkların müdafiliğini yapan 5 avukatın, sanıklar arasındaki menfaat çatışmasından dolayı davadan çekilmesi sebebiyle avukatsız kalan sanıklar, yeni avukat bulmak için mahkemeden kendilerine makul süre verilmesini istedi. Sanıkların süre talepleri ve tutuklu sanıklarla ilgili görüş bildiren Cumhuriyet Savcısı Koray Keskin de avukatsız kalan sanıklara, yeni avukat görevlendirmeleri için talep ettikleri sürenin verilmesi ve tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi yönünde mütalaa verdi.
Mahkeme Başkanı Ballı, savcının mütalaasına karşı tutuklu sanıklara söz vererek, talepleri olup olmadığını sordu. Sanıklardan yedisi söyleyecekleri bir şey olmadığını belirtirken davanın bir numaralı sanığı, Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan söz aldı. Bilirkişi raporu ve iddianamede, madende yangın olduğunu bilmesine rağmen önlem anlamakla suçlandığını belirten Gürkan, kendisine ocakta yangın olduğuna dair bir bildirim yapıldığına dair delil ya da tanık beyanı olmadığını söyledi. Tutuklu sanık Gürkan, tutukluluğunun devamında kuvvetli şüpheden bahsedildiğini ancak niye tutuklu olduğunu hala anlamadığını söyleyerek tahliyesini talep etti. Avukatı Kadir Çekin de bilirkişi raporunda illiyet bağı kurulmadan, müvekkili Can Gürkan'a yönetim kurulu başkanı olduğu için kusur atfedildiğini belirtti. TBMM Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporda, "Kazanın önceden öngörülemeyen gaz drenajı sonucu meydana geldiği..." şeklinde tespit yapıldığını ancak bunun dikkate alınmadığını ifade eden Av. Çekin, "Bu rapora niye itibar edilmediğinin gerekçesi açıklanmalı. Kamuoyu baskısıyla kolaya gidilip sanıkların tutukluluklarının devamı isteniyor." dedi. Çekin'in, "Müvekkilim hakkında bu şekilde verilen tutukluluk kararı nedeniyle hukukçu olarak vicdanım sızlıyor." sözü, duruşma salonundaki madenci yakınlarının büyük tepkisini çekti. Mahkeme Başkanı Ballı, ayağa kalkarak tepki göstermeye devam eden madenci yakınlarından, duruşma kurullarına uymalarını istedi. Bir süre devam eden tepkinin ardından Av. Çekin, müvekkili Can Gürkan'ın tahliyesini ya da adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını talep etti. Madenci yakınları, tahliye taleplerine, "Katiller!", "Sonuna kadar peşindeyiz!" diye bağırarak tepki gösterdi.

Daha sonra mahkeme heyeti, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya yarım saat ara verdi. Bu sırada dışarıya çıkan şehit madenci Mustafa Kaya'nın eşi Naciye Kaya, fenalaşarak bayıldı.

Aranın ardından heyet olarak alınan kararı açıklayan Başkan Aytaç Ballı, duruşmayı avukatların istifası ve sanıkların kendilerine yeni avukat bulmaları için süre talep etmesi sebebiyle 18 Ağustos'a erteledi. Tutuklu sanıkların tahliye talepleri ise tanık ifadeleri, bilirkişi raporları, kuvvetli suç şüphesi, tutukluluk kararının ölçülü olması gibi sebeplerle reddedildi. Askerde olması sebebiyle ifadesi alınamayan tutuksuz sanıklardan Erdem Canbaz'ın, bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine karar verildi.