Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez maden ocağında meydana gelen ve Türkiye'yi yasa boğan faciada 301 madencinin şehit olmasıyla ilgili davanın duruşmasına başlandı. Polisin elinde bulunan listede ismi olmayan madenci aileleri ve yakınları, duruşmanın yapıldığı Akhisar ilçesindeki Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'ne alınmadı. Polis ile müşteki avukatları ve madenci aileleri arasında, giriş kapısında arbede yaşandı. Polis, listede ismi olmayan madenci ailelerini içeriye almak istemedi. Buna tepki gösteren aileler ve yakınları ile avukatları zorla içeriye girdi. Bu sırada bazı madenci yakınları fenalık geçirdi. Onlara, diğer madenci yakınları ve avukatlar müdahale etti. Polis tarafından ayrılan madenci yakınları, görüşmelerin ardından geniş güvenlik önlemleri altında duruşma salonuna alındı. Duruşmaya HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de katıldı.

HEM OĞLUNU HEM KARDEŞİNİ HEM DE TEYZESİNİN OĞLUNU ŞEHİT VERDİ

Üstlerinin aranmasına tepki gösteren bir madenci eşi, "Şehit ailelerini aramak ne demek? Vicdan nerede sizde? Bizim eşlerimizi öldürdünüz siz. Bizim yüreğimiz bomba olmuş zaten. Allah sizin bin türlü belanızı versin. Recep Tayyip Erdoğan'ın da Bakan Taner Yıldız'ın da hepsinin de Allah belasını versin. Katil bunlar katil." dedi. Evladını faciada kaybeden ve 8 tutuklu sanığın duruşma salonuna getirilmemesine tepki gösteren gözü yaşlı bir anne ise, "Benim evladım nerede? Bizim evlatlarımızı öldürenleri koruma. Neden onları koruyorsunuz? Benim evladım nerede? Neden onları koruyorsunuz." diyerek tepki gösterdi. Faciada oğlu ile iki yakınını kaybeden bir kadın da gözyaşlarına boğuldu, ayakta durmakta zorlandı. Oğlu ve üç yakınını kaybeden diğer bir kadın ise, "Üç tane hem kardeş hem evlat hem de teyzemin oğlunu kaybettim. Altı ay olmuştu düğün yapalı. Daha 24 yaşındaydı, 24 yaşında kaybettim." diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Akhisar Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’nde 11 ay sonra görülmeye başlanan davada, yaklaşık bin polis görev yapıyor. Duruşmaların en az 10 gün kesintisiz sürmesi bekleniyor. Duruşmanın yapılacağı salona 1 kilometre mesafeden itibaren önlem alınıp üç aşamalı barikat kuruldu, 112 Acil Soğlık ekipleri ve bir TOMA hazır bekletiliyor.

Duruşmalar, Adalet Bakanlığı'nın mahkemeye 19 Mart 2015'te gönderdiği yazıya istinaden Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin 24 Mart'ta aldığı kararla Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile yapılıyor. Aliağa Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan 8 sanık, adil yargılamanın kişi hürriyetine ilişkin kuralları ve can güvenliği gerekçesiyle Akhisar'a getirilmedi. Daha önce de gündeme gelen yargılama usulüne göre Aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 sanık halen tutuklu bulundukları İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'nden mahkeme salonuna ekran ile bağlanıyor. Avukatları ise mahkeme salonunda bulunuyor.

Duruşmanın yapılacağı salon ve çevresinde Manisa, İzmir, Çanakkale, Balıkesir ve birçok çevre il ve ilçelerden gelecek desteklerle birlikte yaklaşık bin polis güvenliği sağlıyor. Davada, sekizi tutuklu 45 sanık yargılanıyor. Faciayla ilgili olarak Manisa Barosu'na kayıtlı 117 avukat tarafından, Soma İş Mahkemesi'nde 139 dava açıldı. Bu davalar, baro avukatları tarafından ücretsiz takip edildi, şehit madencilerin ailelerine hukuki konularda her türlü destek sağlandı. Soma faciasıyla ilgili cumhuriyet başsavcılığının hazırlamış olduğu iddianame ise 6 Mart 2015 tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve 2015/81 esas numarasına kaydedildi. Davada madende ölen işçilerin yakınlarından 487 kişinin şikayetçi, yaralanan 162 kişi de mağdur müşteki olarak yer aldı. 45 kişinin sanık konumunda olduğu davada, bu sanıklardan sekizi halen tutuklu. Tutuklu sanıklar hakkında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 81/1, 21/2, 53 ve 63. maddelerinin, 'olası kasıtla öldürme' suçundan 301 kez uygulanması istemi ile ve yine bu sekiz sanık Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, M.Ali Günay Çelik, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazı hakkında 86/1, 87/1 d, 21/2, 53 ve 63. maddelerinin, 'netice sebebi ile ağırlaşmış yaralama' suçundan da 162 kez uygulanması amacı ile dava açılmıştı. Diğer sanıklar hakkında 85/2, 22/3, 53/6 ve 63. maddeler çerçevesinde, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma suçlamasıyla dava açılmıştı.