Manisa'nın Soma ilçesinde geçen 13 Mayıs 2014'te yaşanan maden faciasının ardından ilçedeki ekonomisi ve ticari hayatın normale dönmediği şu günlerde, esnaf 'imdat' çığlığı atıyor.

Yaşanan maden facia sonrası ilçe psikolojisinin yanında ekonomisini sarsan olayın üzerinden geçen bir yıla rağmen, Soma esnafı bir türlü nefes alamadı. Facianın ardından çok sayıda esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığı ilçede Esnaf Odası Başkanı Ali Ayan ve sivil toplum kuruluşları başkanlarının can suyu taleplerine de şu ana kadar bir cevap gelmediğini ifade etti.

'ESNAFIMIZ İMDAT ÇIĞLIĞINI ATMAYA BAŞLADI'

Esnafın artık zor günler geçirmeye başladığını kaydeden Başkan Ayan, "Esnafımız imdat çığlığını atmaya başladı. Yaşanan faciadan sonra esnafımız zor duruma girmesin diye aldığı krediler vardı. Şimdi ise bu kredilerin ödemeleri de Temmuz ayında başlayacak. Esnafın ilçede ekonomik sıkıntıları nedeniyle aldıkları kredileri ödeme hususunda sıkıntıların olduğunu dile getiriyor. Bizde oda olarak, kredilerinin ertelenmesini talep ediyoruz. Soma Kaymakamımız, belediye başkanımız, bütün partilerin ilçe başkanları, tüm Manisa milletvekilleri, hükümetimiz ve başbakanımızdan acil yardım bekliyoruz." dedi.

Esnafın yaşadığı sıkıntıları git gide çoğalmaya başladığını söyleyen Başkan Ayan, "Maden kazası sonrası Soma'da ticari hayatın normale dönemedi, geçen yıl esnafa yönelik ertelenen esnaf kredilerinin ödemesi başlamış ancak ödemeler yapılamamaktadır. Nakliye işini yapmakta olan kamyoncular parasını alamadı. Madenlerde üretim yok, termik santralde son olarak özelleşti. Sanayi sitesi işsiz, neredeyse siftah yapamadan dükkanı kapatıyorlar. İşçiler çalışmıyor, esnaf işsiz, pazar yeri esnafı halinden memnun değil. Esnafın kredi kartları geçen bir yıl içinde ödenmez duruma geldi."

'DÜZELMESİNİ BEKLİYORUZ'

Soma'da esnaflık yapan Nuray Sarıyer, Soma'da meydana gelen faciadan sonra işlerinde büyük azalma olduğunu belirterek, eskisi gibi Soma'da para dönmediğini esnaf olarak büyük sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. Soma'da yıllardır esnaflık yaptığını belirten Hüseyin Çetin de, 30 yıldır Soma'da esnaflık yaptığını şuan ise en zor dönemini yaşadıklarını ifade etti.