Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçinin şehit olduğu maden faciasının yıldönümüne bir ay kala olayda sorumlukları bulunduğu iddiasıyla 8'i tutuklu 45 sanığın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başladı. Acılı madenci eşleri ve yakınları, sanıklarla yüzleşebilmek için duruşmada hazır edilmelerini talep etti. Yaşanan gerginlik sebebiyle Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya ara vermek zorunda kaldı. Daha sonra talepleri değerlendiren Ballı, SEGBİS yöntemiyle ifade alınmasının mümkün olmaması sebebiyle tutuklu sanıkların duruşmada hazır edilmesine karar verdi. Ayrıca maden faciasında ihmali bulunduğu iddia edilen bütün kamu görevleriyle ilgili fezleke yazılarak akıbetinin sorulmasına karar verdi. Duruşma 15 Nisan 2015'a ertelendi.

Türkiye’nin yüreğini yakan Soma maden faciasının sanıklarının yargılanmasına başlandı. 8’i tutuklu 45 sanık, madende ölen işçilerin yakınlarından 487 kişinin şikayetçi, yaralanan 162 kişinin de mağdur müşteki olarak yer aldığı dava sanık, mağdur, şikayetçi ve avukat sayısının fazlalığı sebebiyle Akhisar’da bulunan ve duruşma salonu haline getirilen Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonu'nda görülüyor. Madenci yakınları, duruşma salonunu tamamen doldurdu. Siyasetçiler de duruşmaya büyük ilgi gösterdi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Musa Çam, Özgür Özel ve Mustafa Moroğlu da davayı izledi. Duruşmada ilk olarak avukat, mağdur ve müştekilerin kimlik tespitleri yapıldı. İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'ndeki tutuklu bulunan 8 sanık, SEGBİS ile ifadelerinin alınacağı yönünde verilen karar sebebiyle kamera karşısında hazır edildi.

'301 KİŞİ BİTER Mİ?'

Mağdur ve müştekilerin isimleri duruşma zaptına geçirildiği sırada, "Tamam herhalde." denmesi üzerine salon bir anda karıştı. Madenci eşleri ve yakınları, "301 kişi biter mi? Adil yargılama istiyoruz. Adalet istiyoruz." diye feryat etti. Mağdur ve müştekiler, mahkeme başkanından gözyaşı dökerek sanıkların duruşmaya getirilmesini talep etti. Mahkeme Başkanı Ballı, "Talepleri değerlendireceğiz. Böyle olursa yargılama yapamayız. Lütfen susun." diye karşılık verdi. Madenci yakınlarının feryatlarının devam etmesi üzerine duruşmaya 10 dakika ara verdi. Bu sırada duruşma salonuna Çevik Kuvvet polislerinin girmesi sebebiyle "yuh" sesleri duyuldu. Bu sırada madenci yakınları, kamerayla duruşma salonuna bağlanan sanıklara, "Nasıl oturuyorsunuz orada?" diyerek tepki gösterdi. Bu sırada madenci eşleri ve yakınları, sanıkların avukatlarına da tepki göstererek, "Katilleri savunanlar çıksın." diye bağırdı. Sanık avukatları, "Can güvenliğimiz yok." diyerek duruşma salonundan çıktı. Daha sonra söz alan mağdur ve müşteki avukatlarından Selçuk Kozaağaçlı, "Sanıkların getirilmemesine itiraz ediyoruz. Sanıkların buraya getirilmesini talep ediyorum. Bakanlık kararı yok hükmündedir. Adil oymayan bir karar. Sanıklar baskı altındalar mı, tehdit mi alıyorlar, hiçbir şey bilmiyoruz." dedi. Av. Kozaağaçlı, sanık müdafilerinin can güvenlikleri olmadığı yönündeki sözlerinin de kabul edilemez olduğunu belirterek, duruşmadaki herkesin can güvenliği olduğunu söyledi. Bu sırada salondan, "301 şehidin de can güvenliği yoktu." şeklinde bağıranlar oldu. Mağdur ve müşteki avukatları, salondaki kimseye bir şey olmayacağını, teminatın kendileri olduğunu belirtti. Sanıkların SEGBİS yöntemiyle savunma yapma sebeplerinin can güvenliği olmadığını belirten mahkeme başkanı, ancak basında bir haftadır bu şekilde gerçekle ilgili olmayan haberler çıktığını söyledi. Başka bir avukat ise sorguya geçilmeden kamu görevlileriyle ilgili bir soruşturma olup olmadığının sorulmasını ve ondan sonra soruya geçilmesini talep etti.

Av. Zeynel Balkız, Danıştay'ın, müfettişlerin de aralarında bulunduğu kamu görevlileriyle ilgili soruşturma izni verdiğini belirterek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yazı yazılarak soruşturmanın akıbetinin sorulmasını istedi.

SANIKLAR DURUŞMADA HAZIR EDİLECEK

Daha sonra Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya 5 dakika ara verdi. Ardından heyetin aldığı kararları açıklayan Ballı, SEGBİS yöntemiyle ifade alınmasının mümkün olmaması sebebiyle tutuklu sanıkların duruşmada hazır edilmesine, ayrıca maden faciasında ihmali bulunduğu iddia edilen kamu görevleriyle ilgili fezleke yazılarak akıbetinin sorulmasına karar verdi. Duruşma 15 Nisan'a ertelendi.

SANIKLAR İÇİN İSTENEN CEZALAR

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez Maden Ocağı'nda 301 işçinin şehit olmasıyla sonuçlanan faciayla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden hazırlanıp gönderilen iddianamede, tutuklu 8 sanığın, "olası kasıtla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Tutuksuz 37 sanığın ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Bunlardan 25'inin cezalarının, "bilinçli taksir" olduğu gerekçesiyle TCK'nın ilgili maddesi gereğince üçte birden yarısına kadar arttırılması talep ediliyor.