Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma davasının ikinci duruşmasının ilk oturumu mahkeme heyeti tarafından yarına ertelendi. İkinci duruşmanın ilk gününde müşteki avukatlarının, bazı sanık avukatlarının birden fazla sanığın avukatlığını yapmasına itirazını mahkeme heyeti itirazı kabul ederek, her sanığın kendi avukatıyla gelmesi için duruşmayı yarına erteledi.

İlk duruşması 9 gün süren 8’i tutuklu 45 sanıklı Soma davasının ikinci duruşması müşteki avukatlarının itirazı üzerine yarına ertelendi. Mahkeme salonundan duruma tepki göstererek çıkan maden şehidi aileleri, avukatlarının mahkemenin neden ertelendiğini açıklaması üzerine sakinleşti. Mahkeme salonunun çıkışında basına açıklamalarda bulunan müşteki avukatı ve MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, “Birden fazla sanıkların tek avukatı var. Bir avukat, beş altı sanığı birlikte müdafaa ediyor. Bunlar arasında görevleri itibariyle menfaat çatışması olduğu ortaya çıktı. Hakim her avukatın ancak bir sanığa avukat olabileceği noktasında görüşünü belirtti. Avukatlar hangi sanığın avukatları olacaklarını tercih ettiler ancak avukatı olmayan sanıklar yeni avukat tutmak için süre istedi. Bu eksikliğin giderilmesi, avukatları olmayan sanıkların yeni avukat tutmaları için bir gün ara verildi. Yarın tekrar başlanacak. Yarına kadar yetişir. Yarına kadar her sanık bir avukat tutabilir. Zaten müşteki vekiller olarak bizler, duruşmanın ertelenmemesini, kısa bir aradan sonra tekrar duruşmaya devam edilmesini istedik, çünkü bu duruşmaya Manisa Barosu da aniden avukat görevlendirebilirdi, bu eksikliği giderebilirdi ancak sanıklar süre istedikleri için hakim de bunu dikkate alarak, kendilerinin avukat tutmalarını daha öncelikli tuttu.” dedi.

İki ay kadar davaya ara verildiği, bu süre içerisinde neden bu kararın alınmadığı sorusunu cevaplayan Av. Balkız, “Menfaat çatışmasıyla ilgili itiraza mahkeme şu anda karar verdiği için bu işlem yeni işliyor. Daha önceden böyle bir ara karar olmadığı için menfaat çatışması itirazının mahkemece kabul edilip edilmeyeceği belli değildi. Mahkeme ara kararını bugün açıkladığı için bugün belli oldu. Biz bir günlük ertelemeyi uzun bir süre sayıyoruz. Öğleden sonra bu eksilik giderilebilirdi. Ara kararda itiraz veya temyiz kabul olmadığı için mahkemenin bu kararı gereği duruşma yarın 09.00’da başlayacak.” şeklinde konuştu.

Dava süreciyle ilgili olarak konuşan Balkız, açıklamasını şöyle tamamladı: “Yarın hem sanık avukatları hem de müşteki avukatları tarafından çapraz sorguya tutulacaklar. Savcı da soruşturmanın dahi iyi anlaşılması ve genişletilmesi için çapraz sorguya katılacak, yani üç taraf, hem savcı hem sanık vekilleri hem de müşteki vekilleri, sanıklara çapraz sorgu ile sorularını sormak kaydıyla olayın aydınlatılmasını isteyecekler. Bugüne kadar yapılan sadece mahkeme başkanının sorularıydı ancak çok sayıda müşteki vekilinin sorusu olacak. Çok sayıda sanık vekilinin de sorusu olacak. Bunlar yarın yapılabilecek. Bu davanın kamu ayağı eksikti. Bunun üzerinde ısrarla duruyoruz. Halen sadece 45 şirket temsilcisi yargılanmak üzere devam ediyor. Bu büyük bir eksikliktir. Kamu görevlilerini göremiyoruz. Halen her iki bakanlık kendi personelleriyle ilgili soruşturmaya izin vermediler. Bu eksiklik devam ettiği müddetçe adil yargılamadan bahsedilemez. Şu anda her iki bakanın durumu suç işleyen kamu görevlilerini koruyan, kollayan ve saklayan pozisyonundadır. Bu, görevi kötüye kullanmaktır. Görevini kötüye kullanan bakanların gideceği yer, biliyorsunuz Yüce Divan'dır. Yüce Divan yolu açılacak.”

'MAHKEME İSABETLİ BİR KARAR VERDİ'

Mahkeme çıkışında şehit madenci yakınlarına bilgi veren Çağdaş Hukukçular Derneği Selçuk Kozağaçlı, son derece doğru ve isabetli bir karar verildiğini söyledi. Kozağaçlı, “Yarın tekrar başlıyoruz. Yeni avukat alıp gelsinler, onlarla devam edelim. Hiçbir sıkıntı yok. Gayet yolunda.” dedi. Dernek avukatları, şehit madenci yakınlarına, yarınki davaya daha kalabalık gelmeleri için çağrıda bulundu.

'KARAR İÇİN ÖNCE ŞÜPHEYE DÜŞTÜM'

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Doğrusu ben de önce madenci aileleri gibi süreyi uzatan bugünkü kararın doğruluğu hakkında bir şüpheye kapılmıştım ama avukatlarla görüştükten sonra anladık ki bu karışık terimlerin içerisinden çıkınca birbiriyle çıkar bağı olan insanların bireysel olarak yargılanmalarının önüne geçen ortak savunma mekanizmasını müdahil avukatların talepleriyle mahkeme çözmüş oldu. Yani her yönetici kendi bacağından asılacak. Madencilerin hak arayışları bakımından olumlu bir aşama. Bu anlamda mahkeme başladığından beri madenci avukatlarının belirttiklerine göre adım adım yargılama gerçek sanıkların ortaya çıkarılmasına doğru seyrediyor. Bu olumlu. Bugünkü sorgulamaları izlediğimde kapıldığım izlenim şu oldu, mümkün mertebe, ‘Ben bilmiyorum, ben görmedim, ben işitmedim’ şeklinde devam edileceği şeklinde seyrediyor. Madenci ailelerinin tepkilerinden de bunu gördük. Ben de İzmir milletvekili olarak bundan sonra davayı daha yakından takip edeceğim. Umarım bu koalisyon tartışmaları ve benzeri siyasi basınçlar, bu mahkemenin bu gidişini etkilemez. Etkileyecek olursa da biz zaten buradayız.” dedi.

'2 YAŞINDAKİ TORUNUM, 'BABAM NEREDE?' DEYİNCE NE CEVAP VERECEĞİZ?'

Şehit madenci İbrahim Duman’ın annesi Seher Duman ise şunları söyledi: “Katillerin üstlendiği hiç suçu yokmuş, ölenlerinmiş suç. Başka bir şey demiyorlar, o onun üstüne atıyor, diğeri de başkasının. En sonunda da yapacak bir şeyleri yokmuş. Suç ölenlerinmiş. İbrahim Duman’ın annesi Seher Duman’ım ben. Yanıyor içim, yanıyor. Yüreğim yanıyor, söndürsünler. Bu katiller cezasını bulsunlar. İçeride çürüsün bunlar, başka bir şey demiyorum. Benim yavrum 1988’liydi, 26 yaşındaydı. Yazık değil mi? Benim torunum daha yeni 2 yaşına girdi. Ona ne hesap verecek onlar? Ne diyecekler, ne diyeceğiz biz o yavruya? ‘Babam nerede?’ deyince ne diyeceğiz biz o yavruya?”

Şehit madenci yakınlarından bir başkası da, “Mühendisi, müdürü, hepsine bir avukat bakıyor. Menfaat ilişkisi bunlar. O yüzden mahkemeyi ertelediler. Herkesin avukatı ayrı olacak. Böyle iyi oldu. Avukatlar aynı olursa menfaat birliği olur. Herkesin avukatının ayrı olması lazım.” dedi.

Maden şehidi Hakan Uçkun’un eşi Sibel Uçkun, “Kararı iyi karşılamıyorum. Eskiden olduğu gibi yine aynı kafadan konuşuyorlar. Yine aynı konuşuyorlar. Birbirlerine atıyorlar suçu. Mahkemede herkesin avukatı ayrı olacak dediler. Herkes avukatını ayrı tutacak dediler. Biz de ayrı tutacağız. Onlar suçlu olsun. Bizim eşlerimizi yaka yaka öldürdüler, onlar da yana yana ölsün. Sonuna kadar hapiste dursunlar ya da onların korumasını bize versinler. Aynı tehdide devam edecekler. Anlaşmalı olduklarını düşünüyorum. Hepsi bir kafadan konuşuyorlar.” dedi.

Soma davasının ikinci duruşmasının ikinci oturumu, yarın saat 09.00’da başlayacak.