Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin şehit olduğu faciayla ilgili, 8'i tutuklu 45 sanıklı davanın ikinci duruşması başladı. 15 gün sürmesi beklenen duruşmada sanıklara, bu kez avukatlar sorular yöneltecek ve çapraz sorguları yapılacak. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava için polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşmaya gelen şehit madenci yakınları, girişte arardıktan ve cep telefonları alındıktan sonra mahkeme salonuna alındı. Avukatlar ise kimlik kontrolüyle içeriye girdi.

13 Mayıs 2014'teki faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Yaklaşık 6 ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığı'nın 3 Kasım'da Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği fezleke, 19 Kasım'da iddianame olarak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. Mahkemenin 25 Kasım'da iade ettiği iddianamenin, 2 Mart 2015 tarihinde yenilenmiş şekilde sunulmasının ardından sanıklar 13 Nisan tarihinde ilk kez hakim karşısına çıktı. Davada tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi. Tutuksuz 37 sanık için de, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar değişen hapis cezaları talep edildi ancak bu sanıklardan 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında arttırılması talep edildi.

13 Nisan 2015'te başlayan davanın ilk duruşmasının oturumları, 24 Nisan tarihine kadar devam etti. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, sanıkların ifade verme işlemlerinin ve sanık avukatlarının da savunmalarının tamamlanmasıyla davayı 15 Haziran tarihine ertelemişti. Bugün başlayan ikinci duruşmanın oturumlarının da yine 15 gün sürmesinin beklendiği öğrenildi. Mahkeme Başkanı Ballı'nın, celselerin peşpeşe devam etmesi için 15 gün süre ayırdığı ifade edildi. Geçen duruşmalarda savunmalarını yapan 45 sanık, bu kez özellikle mağdur avukatlarının, çapraz sorgulama olarak da bilinen yöntemle yönelteceği sorulara cevap verecek. Soru sorma işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise Ballı, olayla doğrudan bağı olan mağdur müştekilerden isimlerini belirlediği yaklaşık 45 kişiyi, duruşma salonunda dinleyecek. Diğer mağdur müşterilerin ifadesi ise talimatla alınacak.