Soma davasında avukatların doğrudan sorularını cevaplayan, iş güvenliğinden sorumlu vardiya amiri maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, 210 işçinin hayatını kaybettiği 340 ana nefeslik bölümünde çıkışlar bulunduğunu söyledi. Çelik, “O bölüm, sığınma yeriydi. Eğer çıkabilselerdi, kurtarılan beş işçi gibi sığınabilirlerdi. Özellikle amirler biliyordu. İşçilerin de çoğunluğu biliyordu.” dedi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden, Soma maden kazası ceza davasının üçüncü duruşmasının dördüncü celsesi, sanık Mehmet Ali Günay Çelik’e avukatlar tarafından doğrudan soru sorulmasıyla devam etti. Müşteki avukatlarından Deniz Özbilgin’in, 210 işçinin hayatını kaybettiği bölme olan S panosundaki 340 ana nefeslik bölümü çıkışlarının açık olup olmadığı sorusuna cevap veren Çelik, “O bölüm sığınma yeriydi. Eğer çıkabilselerdi, kurtarılan beş işçi gibi sığınabilirlerdi,” dedi. Av. Özbilgin’in, “İşçiler oraya çıkarlarsa kurtulabileceklerini biliyor muydu?” sorusuna ise, “Özellikle amirler biliyordu. İşçilerin de çoğunluğu biliyordu.” cevabını verdi. “A ve H panolarına telefonla ulaşamadınız ama S panosuna ulaştınız. İşçilere, 340 ana nefeslik bölümüne gitmeleri gerektiğini söylediniz mi?” sorusuna karşılık ise Sanık Çelik, S panosuna telefonla ulaşan kişinin kendisi olmadığını söyledi.

'İŞ GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU AMA UZMAN DEĞİL'

Sanık Çelik, ilk olarak savcının sorularını cevapladı. Havalandırma ters yöne çevrildiği için daha fazla işçinin öldüğü iddialarına ilişkin, verilen kararın doğru olduğunu ve eğer o karar verilmeseydi daha fazla işçinin ölebileceğini belirterek, “Yapacak bir şey yok. Verilen karar doğruydu.” ifadelerini kullandı. Daha sonra müdafi avukatı Özemir Avcı’nın sorularını cevapladı. İş güvenliğinden sorumlu vardiya amiri olmasına rağmen iş güvenliği uzmanı olmayan Çelik, bu görevin kendisine sözlü olarak, İşletme Müdürü Akın Çelik tarafından verildiğini kaydetti.

'İŞÇİLER SIKINTIYI SÖYLEMEMİŞ OLABİLİR'

Müşteki avukatlarının sorularını cevaplayan sanık Çelik, Av. Selçuk Kozağaçlı’nın, kazanın nasıl olabileceği sorusuna karşılık, “İşçiler, sıkıntıyı söylememiş olabilir. Çalışırken sıkıntı olmuştur. Orayı bırakıp yangının büyümesine sebep olmuş olabilirler.” deyince Kozağaçlı, “Ne yapmış işçiler? İçeride sigara mı içmişler?” dedi. Aileler de Çelik’in işçileri suçlayan tavrı olduğunu belirterek tepki gösterdi.

'DAHA ÇOK İŞÇİLERİN KONFORU İÇİN KONUŞULUYORDU'

İş güvenliğinden sorumlu olmasına rağmen iş güvenliği kurulu toplantılarında bulunmadığını kaydeden Çelik, en son iki yıl önce toplantılara katıldığını, daha sonra, "Artık kurulda değilsin." denince katılmamaya başladığını söyledi. Kendisinin de bulunduğu toplantılarda, havalandırma gibi meseleler yerine daha çok işçilerin konforunu gözeten konular konuşulduğunu ifade etti.

'EKİPBAŞLARI ESKİ MADENCİ OLDUKLARI İÇİN SORUNLARI SEZEBİLİYORLAR'

Sanık Çelik’in sorgusunda, ekipbaşları konusu yeniden gündeme geldi. Müşteki avukatlarından Aziz Aytaç, dayıbaşları olarak bilinen, daha eğitimsiz ekipbaşlarının yüksek maaş aldığını, bunu hiç sorgulayıp sorgulamadığını sordu. Soruya, konuyla ilgisi olmadığı gerekçesiyle müdafi avukatlardan itiraz geldi. Av. Aytaç ise, “Üretilen kömür kadar fazla maaş alıyorlarsa bu, iş güvenliği açısından zaafiyet oluşturur mu? Bu yüzden bu sorunun konuyla ilgisi var.” dedi. Sanık Çelik, “Dayıbaşı denen adam, tarlada domates toplayanların başında durur. Bizdeki ekipbaşları, ekiplerin işlerini daha düzgün yapmalarını sağlar. Zaten eski madenci oldukları için sorunları sezebiliyorlar, tedbirini hemen alıyorlar. 25 yıllık bir madenci, herkesten daha iyi bilir. Üretilen miktar kadar para aldıklarını bilmiyorum.” dedi. Aytaç, “İşletmede tehlikeler, ekipbaşlarının sezgileriyle mi yürüyor?” deyince itiraz edildi. Sanık Çelik de soruyu cevaplamak istemediğini belirtti.

'ÜNİVERSİTE MEZUNU DEĞİL ANCAK ALTINDA MÜHENDİSLER VAR”

Duruşmada, sankı Mehmet Ali Günay Çelik’in dört yıllık üniversite mezunu olmamasına rağmen mühendislerin üstünde çalıştığı da sorular arasındaydı. Çelik, kendisinin 15 yıllık maden teknikeri olduğunu, bazı sıkıntıları mühendislere göre daha kolay çözebileceğini söyledi.

Ara verilen duruşmaya devam edilecek.