13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin ölümüne neden olan maden faciasını protesto eden 43 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya 43 sanıktan 27’sı, sanık avukatları, 5 müştekiden 3’ü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Avukatların beraat talebini reddeden mahkeme sanıkların savunmasını aldı. Atılı suçu kabul etmeyen sanıklar beraatlarını talep etti. Müştekiler ise şikâyetçi olduklarını ve davaya katılmak istediklerini belirtti.

Duruşmaya gelmeyen 16 sanığın savunmalarının alınması ve müştekilerin beyanda bulunması için hazır edilmesine karar veren mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

İDDİANAMEDEN

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin ölümüne neden olan maden faciasını protesto etmek amacıyla 15 Mayıs 2014’te Ankara Kızılay’da protesto düzenlenmişti. Polisin müdahalesi sonrası 43 vatandaş gözaltına alınmıştı. Yaşanan olaylarla ilgili 8 Ekim 2014’te iddianame hazırlandı. İddianamede delil olarak polis fezleke evrakı, ikaz tutanağı, müşteki ve şüpheli beyanları gösterildi. 43 sanık görevi yaptırmamak için direnme, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama gibi nedenlerle hakim karşısına çıktı. İddianamede ayrıca 5 isimde müşteki olarak bulunuyor.