Manisa'nın Soma ilçesindeki faciada şehit olan 301 madencinin hikayesi ve yakınlarının acıları kitap olacak. Oğlu Kader Yıldırım'ın kaybeden Elmas Kaya'nın teklifiyle hayata geçen kitap projesinin basımını Türkiye Barolar Birliği üstlenecek.

Faciayla ilgili davanın görüldüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Soma acılarının ölümsüzleştirileceği kitap hakkında bilgi verdi. Şehit madencilerin yakınlarıyla birlikte aldıkları kararı açıklayan Feyzioğlu, "Bu kararı hayata geçirecek ekip burada. Anneler, eşler, evlatlar acılarını elleriyle yazacaklar, kağıt kalemle yazacaklar. Ne hissediyorlar, duruşmada ne söylemek istiyorlar hepsini yazacaklar ve Soma acılarının kitabını çıkaracağız. Bu kitabı TBB basacak. Bu davaya da mağdur ailelerin, müdahillerin diyecekleri, iddiaları olarak, delil olarak sunacağız. Bu acılar, bu duygular bu davanın ayrılmaz bir parçası olacak. 1-1,5 ay içinde onların el yazısı ile çıkaracağımızı düşünüyoruz, kaybettiğimiz canlarımız, evlatlarımız için. Adalete, gerçeğe ulaştığımızda acılarımıza kabuk bağlatabiliriz ama bugün değil. Bugün o yaralar kanıyor hala." dedi.

Duruşmay kaldığı yerden devam edildiğini ancak sanıkların menfaat çatışması olabileceği düşüncesiyle aynı avukatla savunulmasında sıkıntı olabileceği sebebiyle yarına ertelendiğini hatırlatan TBB Başkanı Feyzioğlu, "Bizler buradayız, Manisa, Tekirdağ barolarının başkanları burada. Mağdurlar her zaman burada olacak ve şunu çok açıklıkla size söylüyorum, bir tek mağdur ailesi bile bu davadan vazgeçmeyecek. Ölmek var, dönmek yok. Biz Barolar Birliği, Manisa Barosu olarak çok önemli bir çalışma yaptık. Bütün avukat meslektaşlarımızı, bugün başlayacağını düşündüğümüz ama yarına ertelenen çapraz sorguya hazırladık. Her sorumuz hazır, verilebilecek olası cevaplara belgelerle cevaplarımız hazır." diye konuştu.

Faciayla ilgili Türkiye Barolar Birliği olarak 30 akademisyenin katılımıyla çok ciddi bir de rapor hazırladıklarını ifade eden Feyzioğlu, "Biz bu işe bilimsel yöntemlerle yaklaşıyoruz. Bu rapord,a okumaktan yorulan yöneticiler için 10 sayfalık bir özet de var. 301 evladımızı kaybetmişiz ama yine de özetini yazdık, bari özetini okusunlar diye. Okunduğunda görülecek ki bu kaza değil, bu bir cinayet, katliam. Eğer raporda yazılan önlemlerin hepsi değil, 3'te 1'i alınsa olmayabilirdi." dedi.

Kitap projesinin mimarlarından Elmas Kaya da, "301 bir rakam değil, candır, geride kalan öksüz çocuklar, benim gibi garip anneler. Bu yara asla kapanmaz ama adaletinize sığındık, arkamızdakilere güveniyoruz. Bizim istediğimiz cezaları almalarını istiyoruz. Tamam, evlatlarımız geri gelmez ama en azından yüreğimize su serpilsin istiyoruz." diyerek duygularını ifade etti.